Andrian Candu | Dacă Rusia va primi garanții că R.Moldova nu se va uni cu România, nu va intra în NATO, atunci problema transnistreană va fi rezolvată

  • 05 Februarie 2019 15:01
Andrian Candu | Dacă Rusia va primi garanții că R.Moldova nu se va uni cu România, nu va intra în NATO, atunci problema transnistreană va fi rezolvată

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru presa ucraineană, despre reglemenatrea diferendului transnistrean.

Potrivit www.eurointegration.com.ua, întrebat dacă Rusia ar fi interesată de o reintegrare a Transnistriei în cadrul R. Moldova, Andrian Candu a spus că Rusia vrea să păstreze controlul asupra Transnistriei. „Întrebarea este: ce garanții va primi Rusia în schimbul plecării din R. Moldova. Eu personal cred. Noi putem să ne înțelegem. Dacă Rusia va primi garanții că R. Moldova nu va intra în NATO, că nu se va uni cu România, că rușii nu vor fi lipsiți de drepturile garantate de standardele internaționale privind minoritățile, atunci putem să ajungem la un acord privind o misiune internațională de pacificare, privind lichidarea depozitelor imense de muniții care se află acolo ( n.r - în regiunea transnistreană). Iar noi, în același timp, să oferim o autonomie cât mai largă Transnistriei, mai largă decât cea pe care o deține Găgăuzia. Și dacă această înțelegere va obține acceptul internațional sau va fi susținută de principalii actori internaționali, atunci problema transnistreană va fi rezolvată”, a declarat Andrian Candu. 

Președintele Parlamentului a mai comentat și poziția enunțată de liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a afirmat că nu poate fi vorba despre o reintegrare a Transnistriei. El a spus că aceasta este opinia personală a lui Krasnoselski și s-a arătat convins că într-o zi se va ajunge la o înțelegere prin care Transnistria să aibă statut de autonomie și va demara reintegrarea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău