Andrian Candu: A fost o sesiune parlamentară intensă

  • 02 August 2017 21:53
Andrian Candu: A fost o sesiune parlamentară intensă

Sesiunea parlamentară de primăvară, care s-a încheiat recent, a fost una intensă, în cadrul căreia s-a reușit adoptarea mai multor legi și reforme esențiale pentru modernizarea Republicii Moldova, dar și pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii.

Declarația aparține președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a făcut în cadrul unei conferințe de presă bilanțul sesiunii parlamentare, transmite IPN.

„Anume cu votul Parlamentului s-a decis în marele chestiuni, care au ținut capul de afiș al agendei publice, fie că a fost vorba despre reforma administrației publice centrale, fie că a fost vorba de proiecte sociale, fie că ne-am referit la schimbarea sistemului electoral sau la altele. Parlamentul a continuat în ritm susținut adoptarea actelor normative pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, deoarece prioritate rămâne Acordul de Asociere pentru actuala guvernare și pentru toate componentele ei”, a declarat șeful legislativului.

Andrian Candu a spus că în această sesiune Parlamentul a reușit să elaboreze circa două mii de rapoarte, avize și amendamente la proiectele de acte legislative. Au fost adoptate 125 de legi și 47 de hotărâri, iar 135 de proiecte de legi au fost votate în lectura întâi. Printre cele mai importante acte legislative adoptate, șeful legislativului a menționat perfecționarea legislației în domeniul financiar-bancar, consolidarea atribuțiilor Băncii Naționale a Moldovei, dar și aprobarea unei noi legi în domeniul energetic, care prevede o mai bună reglementarea a pieței energetice. Oficialul a mai punctat și modificările legislative care vin să îmbunătățească mediul de afaceri – excluderea mai multor controale, dar și reducerea actelor permisive. Șeful legislativului s-a referit și la implementarea tichetelor de masă, la noua lege cu privire la lupta împotriva terorismului, la modificările din domeniul audiovizualului și nu în ultimul rând la modificarea sistemului electoral.

Printre restanțele acestei sesiuni, președintele Parlamentului a menționat că nu s-a reușit adoptarea legislației cu privire la combaterea spălării banilor, adoptarea unei noi strategii de cooperare cu societate civilă, dar și alte chestiuni, mai mult de ordin tehnic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău