Andrei Spînu: Traseul Leușeni-Chișinău va fi reabilitat din bani europeni

  • 20 Octombrie 2023 11:43
Andrei Spînu: Traseul Leușeni-Chișinău va fi reabilitat din bani europeni

Traseul Leușeni-Chișinău va fi reabilitat din bani europeni, anunță Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care remarcă faptul că Republica Moldova a devenit prima țară din afara UE care s-a asociat mecanismului pentru interconectarea Europei, cel mai important instrument pentru proiectele de infrastructură din Uniunea Europeană.

"Republica Moldova a devenit eligibilă să aplice la acest fond în această vară, a primit această oportunitate. Noi am aplicat împreună cu România la acest program pentru a reabilita podurile de interconexiune, inclusiv podul nou Ungheni-Ungheni și aceste proiecte au fost alese. Primul apel de proiecte la care Moldova poate aplica singură a fost deschis recent, se închide în luna ianuarie. Fondul pentru acest apel de proiect este aproximativ de șapte miliarde de euro, nu sunt bani doar pentru Moldova. Este un fond pentru toate țările UE, dar Moldova poate aplica și obține bani din acele șapte miliarde de euro", declară Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi"de la TVR Moldova.

Demnitarul spune că Republica Moldova pregătește să aplice pentru acest apel, fondul de șapte miliarde de euro, pentru a reabilita traseul Leușeni - Chișinău, explicând că Uniunea Europeană, din acest fond, acoperă 50% din costul oricărui proiect selectat, sub formă de grant. 

"Uniunea Europeană alocă resurse financiare pentru rețelele de infrastructură care conectează țările europene între ele, în cazul nostru între Moldova și UE. Vorbim despre drumul de la Leușeni la Chișinău, este un proiect cu care dorim să aplicăm acum. El trebuie reabilitat, trebuie un pic de lărgit. Este un proiect care conectează Moldova cu Uniunea Europeană. El deja este în plan și va fi finanțat inclusiv de BEI și BERD. De la BEI și BERD luăm credit, pentru acest proiect jumătate din sumă vrem să luăm grant, ca să reducem acest credit. Noi studiile deja le avem, vom iniția cred că la anul viitor licitația lucrărilor și vom aplica ca să obținem acea cofinanțare grant. Anul viitor am putea deja să avem selectată compania care să facă lucrările. Este un proiect mare", punctează ministrul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău