Andrei Spînu: Comisia Europeană a dat undă verde la liberalizarea transportului rutier de mărfuri pentru R. Moldova

  • 08 Aprilie 2022 09:04
Andrei Spînu: Comisia Europeană a dat undă verde la liberalizarea transportului rutier de mărfuri pentru R. Moldova

Din cauza războiului din Ucraina, mai mulți transportatori de mărfuri au rămas blocați. Unii au reușit să ajungă în Republica Moldova între timp, însă mai există vagoane dar și containere blocate în portul din Odesa. Precizările au fost făcute de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în platoul TVR Moldova.

„Am avut vagoane blocate pe calea ferată, o parte deja au ajuns în R. Moldova, o parte încă trebuie să vină. Sper că acum, atât timp cât avem o situație mai liniștită, sau cel puțin în zona Kievului, sper să poată să vină anumite vagoane care erau blocate chiar în jurul Kievului. În port am avut containere și sunt în continuare blocate, din păcate nu putem face prea multe ținând cont că  anumit spațiu în zona portului a fost minat, respectiv este extrem de complicat să facem ceva”, a declarat Andrei Spînu, potrivit sursei citate

În context, oficialul a precizat că și la acest capitol, Republica Moldova a fost ajutată de România pentru a importa dar și exporta produse prin intermediul portului Constanța. 

„În același timp, cu suportul României, am deblocat activitatea transportatorilor în mod special de containere, către portul Constanța. Pentru că inițial, la începutul războiului am deblocat aducerea containerelor de la port spre R. Moldova, dar nu era posibil și invers, ca să facem export. Ieri am fost informat de către colegii de la București că începând de luni s-a permis și pentru rutele din Chișinău spre portul din Constanța. În paralele am obținut mai multe autorizații de transport rutier de mărfuri pentru mai multe țări”, a precizat Andrei Spînu. 

Totodată, vicepremierul a anunțat că Comisia Europeană a dat undă verde liberalizării transportului rutier atât pentru R. Moldova cât și pentru România. 

„Un mare mulțumesc Comisarului Adina Vălean. Ieri am primit o noutate bună că Comisia Europeană a dat undă verde la liberalizarea transportului rutier de mărfuri pentru R. Moldova și Ucraina. Acest subect l-am discutat când doamna Vălean a fost la Chișinău. Așteptăm Consiliul European să se pronunțe și sperăm să avem o decizie pozitivă”, a punctat Spînu. 

Ediția emisiunii „Punctul pe AZi” din această seară, cu participarea ministrul Andrei Spînu poate fi urmărită mai jos. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău