Andrei Spânu: Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, malul drept al Nistrului nu va consuma gaze livrate de Gazprom

  • 17 Decembrie 2022 11:35
Andrei Spânu: Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, malul drept al Nistrului nu va consuma gaze livrate de Gazprom

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, malul drept al Nistrului nu va consuma gaze livrate de Gazprom, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, pe contul său de Telegram, transmite Radio Chișinău.

 El a precizat că „pentru luna decembrie, SA Energocom, conform deciziei CSE (Comisia pentru Situații Excepâionale – n.a.), va vinde 100 mln m3 de gaz către MoldovaGaz, la prețul mediu de 1108,61 USD/mia de m3”.

„Acest preț include toate costurile: costul de achiziție a gazului, costurile de transport și costurile de depozitare pe care le-a suportat Energocom. Suplimentar, Guvernul continuă să crească stocurile de gaz și pentru lunile următoare”, a menționat Andrei Spânu. El a precizat că, „în urma acestei decizii, tariful nu se va schimba”, iar „cetățenii vor primi în continuare suport în factură”.

Comisia Situații Excepționale a decis, la 16 decembrie, că „SA „Moldovagaz” va procura de la SA „Energocom” până la 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale, pentru a asigura cu resurse energetice Republica Moldova în contextul reducerii volumului de gaze naturale furnizat de către compania rusească „Gazprom”.

Compania rusă „Gazprom”, începând cu luna octombrie a.c., a redus livrările de gaze în R.Moldova. În decembrie, aceste livrări sunt de apr. 43% din necesar.

Toate această cantitate este însă direcționată către regiunea transnistreană în schimbul curentului electric furnizat de centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău