Andrei Popov | Igor Dodon nu-și dorește ca PSRM să obțină majoritatea parlamentară după alegeri

  • 14 Decembrie 2018 17:15
Andrei Popov | Igor Dodon nu-și dorește ca PSRM să obțină majoritatea parlamentară după alegeri

Președintele Igor Dodon, care a anunțat că ar putea candida pe listele Partidului Socialiștilor la următoarele alegeri parlamentare, nu-și dorește în realitate ca formațiunea să obțină majoritatea după scrutin. Acest lucru l-ar forța să formeze guvernarea și să facă față poverii guvernării. De această părere este președintele Institutului pentru Inițiative Strategice, Andrei Popov, transmite IPN.

În opinia lui Andrei Popov, Igor Dodon a promis atât de multe lucruri pe care nu le va putea realiza și într-un an sau doi partidul „se va dezumfla”, iar oamenii își vor pune întrebări de ce PSRM nu luptă cu oligarhia. „Eu cred că Igor Dodon rațional a luat decizia să nu lupte pentru o majoritate acum, să mimeze acest proces, să fie foarte, foarte activ, dar în realitate să nu-și dorească cu adevărat”, a spus Andrei Popov în emisiunea „Politica Nataliei Morari”, la postul de televiziune TV8.

Andrei Popov consideră că și Partidul Democrat are obiectivul ca PSRM să obțină cel puțin 30-35 de mandate în următorul Parlament, ca să nu ofere mai mult spațiu pentru alți lideri și partide mai puțin „îmblânzite” și mai hotărâte. Totodată, PSRM să nu obțină mai mult de 45 de mandate. „De aceea, se activează și Partidul Șor, bănuiesc că există explicație și de ce Partidul Comuniștilor a anunțat că va participa nu doar pe liste, dar și pe circumscripții uninominale”, a menționat președintele Institutului pentru Inițiative Strategice.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor susține că actualmente Codul Electoral permite anularea rezultatului alegerilor în cel mult o treime din circumscripții, adică 17 circumscripții. „Se permite excluderea persoanelor, candidaților care au comis anumite încălcări în aceste circumscripții electorale și din vina cărora au fost anulate aceste alegeri de către Curtea Constituțională și se permite organizarea repetată a scrutinului”, a menționat Ștefan Gligor. Potrivit lui, în acest caz, este foarte importantă componența Curții Constituționale, care decide inclusiv validarea sau nevalidarea scrutinului.

Alegerile parlamentare sunt programate pentru 24 februarie 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău