Andrei Pavaloi: Problema personalului auxiliar și cea a alimentației în instituțiile educaționale este stringentă

  • 17 August 2022 16:29
Andrei Pavaloi: Problema personalului auxiliar și cea a alimentației în instituțiile educaționale este stringentă

Problema personalului angajat în instituțiile educaționale, mai ales personalul auxiliar, dar și cea a alimentației copiilor sunt stringente și sunt permanent monitorizate de municipalitate. „Începând cu luna septembrie a anului trecut, Primăria Chișinău a făcut mai multe demersuri către instituțiile de stat în vederea sesizării situației în ceea ce privește alimentația copiilor, iar după anul nou situația s-a agravat și în instituțiile secundare”, a precizat Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport.

Subiectul a fost discutat în cadrul dezbaterii publice  „Noul an școlar în Chișinău – cum s-au pregătit autoritățile locale pentru începerea cursurilor, ce s-a făcut și ce mai e de făcut în școlile și grădinițele din municipiu”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

Până la finele săptămânii vor fi evaluate contractele și prețurile la produsele pentru meniu și, probabil, Primăria Chișinău o să facă un demers către Guvern. „La ziua de astăzi prețul estimativ pentru alimentația unui copil în instituția de educație timpurie, dacă în luna martie era 40 de lei, din ce spun colegii din sectoare ar putea să ridice undeva la 60 de lei”, a afirmat Andrei Pavaloi.

Legat de lipsa personalului, Andrei Pavaloi a precizat că pentru anul trecut municipalitatea a solicitat de la Ministerul Educației 400 de specialiști, dar au venit să se angajeze doar 110. Direcția colaborează cu universitățile din municipiu ca tinerii să-și facă practica în instituțiile educaționale.

„Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm în domeniul cadre este personalul auxiliar. Lucrătorii din cadrul blocurilor alimentare din instituțiile de educație timpurie sunt persoane de vârsta pensionară. Salarizarea pentru această categorie de angajați este derizorie. Municipalitatea este gata să dubleze salariul personalului auxiliar, dar din cauza legii salarizării nu putem face acest lucru”, a explicat Andrei Pavaloi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău