Andrei Năstase, despre dosarul privind uzurparea puterii de stat: ”Nu vreau să afectez procesul de aducere în cătușe a lui Plahotniuc în Rep. Moldova”

  • 13 August 2019 13:07
Andrei Năstase, despre dosarul privind uzurparea puterii de stat: ”Nu vreau să afectez procesul de aducere în cătușe a lui Plahotniuc în Rep. Moldova”

Foștii judecători ai Curții Constituționale și fruntași ai Partidului Democrat, inclusiv fostul lider al formațiunii, Vladimir Plahotniuc, sunt vizați în dosarul privind uzurparea puterii în stat, a declarat ministrul de interne Andrei Năstase, într-un interviu pentru Radio Chișinău. Oficialul s-a arătat sigur de faptul că dosarul se bazează pe probe suficiente, care să dovedească faptul uzurpării puterii în stat de către fost guvernare.

Sergiu Sîrbu trebuie anchetat penal pentru faptul că scria niște hârtii și le ducea la Curtea Constituțională. Știți cum se duceau hârtiile de la Partidul Democrat? Pavel Filip trebuie să fie supus controlului, anchetei, pentru luarea unor decizii ilegale. Plahotniuc este ”tartorul”. Dacă nu aș fi întrevăzut în activitățile criminale ale lui Plahotniuc și uzurparea puterii în stat, nu aș fi făcut acest denunț. Uzurparea puterii în stat s-a produs mult mai devreme decât evenimentele din acest an. Spre exemplu, partajarea politică a unor instituții în stat – recent, cel care a fost parte a acestui târg, a făcut referire la vinderea funcției de procuror general, vă amintiți, Urecheanu, Platon, Ghimpu, Filat, Plahotniuc – toți ăștia ar trebui să fie investigați, pentru că uzurparea puterii de astăzi este consecința unor activități anterioare. Indiferent dacă a avut grijă Plahotniuc să-și scoată o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale, actualii procurori au tot dreptul să examineze și acele fapte, prin prisma acestui dosar”, a spus Andrei Năstase.

Totodată, Andrei Năstase a declarat că nu cunoaște mai multe detalii despre locul aflării lui Vladimir Plahotniuc și că Procuratura trebuie să se ocupe de investigarea lui, anunțarea în căutare și, eventual, aducerea lui în Republica Moldova.

În momentul în care vor veni documentele necesare și Plahotniuc va fi supus regimului de căutare sau de dare în consemn pe teritoriul Republicii Moldova și la nivel internațional, voi ajunge să cunosc mai multe lucruri. Nu vreau să afectez procesul de aducere în cătușe a lui Plahotniuc în Republica Moldova de absolut nimic, nici de supărările mele, nici de apartenența mea la un partid politic. Vreau ca toate procedurile să fie perfect respectate”, a mai spus Andrei Năstase.

În ceea ce privește acuzațiile aduse foștilor judecători constituționali, Andrei Năstase a declarat că are în acest sens argumente, inclusiv susținute de judecători ai Curților Constituționale din alte state, care l-au asigurat că dacă s-au comis abuzuri, foștii magistrați trebuie trași la răspundere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău