Andrei Năstase: ACUM și PSRM nu au acorduri secrete, iar oamenii numiți în funcții nu sunt „nici ai lui Năstase, nici ai lui Dodon”

  • 01 August 2019 08:30
Andrei Năstase: ACUM și PSRM nu au acorduri secrete, iar oamenii numiți în funcții nu sunt „nici ai lui Năstase, nici ai lui Dodon”

Recentele numiri în funcții de conducere ale instituțiilor de stat precum CNA, SIS dar și cea de procuror general interimar, nu sunt obiectul unor acorduri secrete dintre Blocul ACUM și PSRM, iar oamenii numiți în funcții nu sunt „nici ai lui Năstase, nici ai lui Dodon”. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, ministrul de interne, Andrei Năstase, președinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Andrei Năstase consideră că „Ruslan Flocea a fost cel mai bun candidat la șefia Centrului Național Anticorupție, de aceea a și câștigat concursul. Și Serviciul de Informații și Securitate este în momentul de față, o structură depolitizată”. Potrivit lui, aceste funcții nu sunt nicidecum obiectul unor acorduri secrete între Blocul ACUM și PSRM.

Abordând subiectul numirii procurorului general interimar, șeful de la MAI spune că Dumitru Robu a primit din partea serviciilor de la MAI toate recomandările și a fost preferința celor 78 de deputați care au votat cu el. „Dumitru Robu nu este nici al lui Dodon, nici al lui Năstase. Este produsul unei conjuncturi în care ne aflăm cu toții. Am încredere că în următoarele zile va demonstra că nu este nici al meu, nici al lui Dodon, ci un om determinat să facă treabă”, a declarant ministrul.

Andrei Năstase mai spune că cei trei noi secretari de stat numiți recent, care au deținut funcții și în perioada guvernului Filip, sunt buni profesioniști: „Nu pot concedia oameni profesioniști doar pentru că au făcut parte dintr-un guvern sau altul”.

Potrivit lui Andrei Năstase, Dorin Purice este un profesionist și are recomandările tuturor instituțiilor la care a activat. El spune că din cei cinci secretari de stat existenți, anume Purice și-a depus demisia de onoare când s-a schimbat conducătorul ministerului: „Dânsul mi-a spus că a fost impus să facă campanie electorală pentru PDM”. În același context, șeful MAI a declarat că ministerul avea nevoie de „continuitatea unor procese și memorie instituțională” și că, spre deosebire de fosta putere, el nu și-a pus în funcții oamenii de la partid. Andrei Năstase mai spune că „va veni timpul când și de Dorin Purice și alți angajați se va ocupa o justiție dreaptă”.

Ministrul afirmă că și CV-ul altui secretar de stat, Ianuș Erhan, fost șef-adjunct al Poliției de Frontieră, a fost trecut prin mai multe filtre: „Este un om foarte școlit din interior. Nu a fost un secretar de stat adus de la partid și pus acolo”. Despre Gheorghe Balan, fost viceprim-ministru responsabil de reintegrarea Republicii Moldova, Andrei Năstase spune că „a fost o victimă a fostei guvernări fiind demis pentru că s-a opus unor concesii care au fost făcute separatiștilor de la Tiraspol”.

Potrivit ministrului, procesul de dezoligarhizare în stat nu are loc așa cum și-a propus anterior, pentru că atunci percepțiile erau diferite. „Atunci când ești în stradă, în opoziție, este una, când ești la guvernare este alta. Noi din stradă am crezut că acolo sunt niște balauri, dar de fapt acolo era ceva mai rău decât balaurii”, a declarat șeful de la MAI.

Andrei Năstase a fost numit viceprim-ministru și ministru de interne în luna iunie. Recent dânsul și-a depus mandatul de deputat în favoarea fotoliului de ministru de interne.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău