Andrei Galbur: ”CSI are un statut incert”. Comerțul cu statele membre este în continuă descreștere

  • 01 Noiembrie 2016 13:54
Andrei Galbur: ”CSI are un statut incert”. Comerțul cu statele membre este în continuă descreștere

Comunitatea Statelor Independente este o organizație amorfă, cu un viitor incert, totuși, participarea Republicii Moldova la CSI este binevenită, datorită unor facilități economice, chiar dacă comerțul cu statele membre este în continuă descreștere.

De această părere sunt și autoritățile, și experții. Beneficiile aflării Republicii Moldova în CSI au fost discutate astăzi în timpul unor audieri la Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană.

Republica Moldova ar trebui să rămână în CSI, cel puțin în perioada imediat următoare, datorită facilităților economice pe care le oferă această organizație. Din punct de vedere politic, CSI are un statut incert, și-a demonstrat în mai multe cazuri incapacitatea de a reglementa problemele apărute între statele membre și faptul că este condusă practic de o singură țară – Federația Rusă, a menționat în timpul audierilor ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur.

Aceeași opinie este împărtășită și de analistul politic Anatol Țăranu. El consideră că Republica Moldova ar trebui să beneficieze maxim de posibilitățile economice pe care i le oferă aflarea în această organizație și să rămână în CSI atâta timp, cât statutul de membră nu-i împiedică avansarea pe calea integrării europene. CSI însă nu are viitor, potrivit lui Anatol Țăranu.

Comunitatea Statelor Independentă a fost înființată după destrămarea Uniunii Sovietice de către fostele republici sovietice, cu excepția celor Baltice. După intervenția militară a Rusiei din august 2008, Georgia a părăsit organizația, iar după anexarea Crimeii de către Federația Rusă, în martie 2014 Ucraina nu mai participă la lucrările reuniunilor acestei organizații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău