Andrei Curăraru: Europenizarea R. Moldova reprezintă un magnet care va atrage și cetăneții noștri din stânga Nistrului

  • 16 Noiembrie 2023 08:36
Andrei Curăraru: Europenizarea R. Moldova reprezintă un magnet care va atrage și cetăneții noștri din stânga Nistrului

„Noi trebuie să facem totul până la soluționarea conflictului acestuia, iar europenizarea R. Moldova reprezintă un magnet care va atrage și cetăneții noștri din stânga Nistrului pentru că un stat european este un stat cu un salariu mediu mai înalt, cu o stabilitate mai înaltă a monedei”, a declarat Andrei Curăraru, expertul Comunității Watch Dog, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

 „Vorbea și prim-ministrul Recean de o eventuală demilitarizare a regiunii, iar legat de ceea ce a declarat Maia Sandu, noi nu putem să folosim regiunea transnistreană ca pretext la a nu ne moderniza, europeniza și așa mai departe. În cele 35 de capitole, regiunea transnistreană ar trebui să fie ultimul. (..) Asta cred că vor și cetățenii noștri din stânga Nistrului care mulți au defapt și cetățenia română, nu trebuie să ne ascundem și de acest fapt”, a mai declarat expertul, citat de TVR.

La rândul său, Radu Carp, profesor la facultatea de Științe Politice, Universitatea București, a declarat că  „regiunea transnistreană nu este altceva decât o parte a R. Moldova în care F. Rusă își exercită autoritatea, nu este vreo republică autonomă, nu e niciun cvazistat, niciun fel de autonomie bizară, este pur și simplu un teritoriu în care F. Rusă își exercită autoritatea cu încălcarea dreptului internaționali”.

 „Singura soluție pentru R. Moldova este ca aceasta să dere la UE, iar mai târziu, (n. red. așa-zisele) autorități transnistrene, dacă vor recunoaște că a existat acest drept de încălcare a dreptului internațional și că practic există forțe de ocupație al altui stat pe teritoriul său, atunci se poate deschide calea și pentru aplicarea dreptului european și în regiunea transnistreană. Până atunci lucrurile vor fi blocatei”, a completat acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău