Andi Cristea: Summitul de la Bruxelles trebuie să reitereze angajamentul UE pentru susținerea țărilor din Parteneriatul Estic

  • 23 Noiembrie 2017 13:30
Andi Cristea: Summitul de la Bruxelles trebuie să reitereze angajamentul UE pentru susținerea țărilor din Parteneriatul Estic

Copreședintele Comitetului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova, europarlamentarul Andi Cristea, consideră că Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24-25 noiembrie este o bună oportunitate pentru ca UE să transmită un mesaj politic pentru țările partenere. De asemenea, eurodeputatul a subliniat într-un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA că progresele înregistrate de Republica Moldova, Ucraina și Georgia ar trebui să se reflecte în următoarele programe din cadrul Parteneriatului Estic.

TVR MOLDOVA - Domnule Cristea, ne aflăm în perioada dintre Comitetul de Asociere RM-UE și Summitul Parteneriatului Estic. Cum putem caracteriza relațiile dintre Chișinău și Bruxelles, care în ultimii ani au avut mai multe perioade de criză?
 
Andi Cristea: Aș spune că este o perioadă a pragmatismului și a rezultatelor. Guvernul Filip de când a ajuns la guvernare a înțeles că relația cu Bruxellesul depinde în primul rând de ritmul reformelor, de viteza cu care se implementează Acordul de Asociere, este o relație de condiționalitate care lucrează în avantajul ambelor părți. Multe reforme au fost adoptate și implementate în ultimii doi ani, iar rezultatele se văd în creșterea economică și în faptul că tot mai mulți cetățeni privesc cu mai multă încredere către vest, către Uniunea Europeană. A existat uneori tentația de a folosi relația Guernului cu instituțiile europene în lupta politică internă și acest lucru s-a văzut în adoptarea sistemului electoral mixt. Eu resping aceste abordări și cred că avem nevoie de criterii stabile precum cele din documentele care au fost semnate cu Republica Moldova, tocmai pentru a evolua și pentru a evalua progresul. Țintele în mișcare nu ajută pe nimeni, este foarte bine că Guvernul știe ce are de făcut, că se concentrează pe îndeplinirea condiționalităților pentru a putea beneficia de asistență financiară din partea Uniunii Europene. Eu cred că Republica Moldova este pe un drum bun și este important să continue tot așa.
 
TVR MOLDOVA - A reușit Chișinăul să-i convingă pe partenerii europeni că poate avea în continuare încredere în autoritățile de aici?
 
Andi Cristea: În fiecare săptămână sunt contacte politice, sunt discuții tehnice se lucrează la depășirea barierelor din preajma Acordului de Asociere. De altfel, chiar acum două săptămâni a fost la Chișinău un comisar european. Încrederea despre care vorbim se construiește în fiecare zi livrând rezultate și angajându-te în dialog. Nu există niciun motiv să ne îndoim de buna credință a Guvernului. Dar mai este de lucrat la calitatea implementării. Am văzut comunicatul FMI după recenta misiune de evaluare în Republica Moldova, iar pe lângă perspectivele economice bune ritmul de implementare a reformelor economice și bancare este lăudat. Haideți să nu fim dramatici!
 
TVR MOLDOVA - UE a anunțat că analizează posibilitatea de a acorda suport suplimentar Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova. Să înțelegem că de la o Uniune Europeană cu două viteze se trece și la un Parteneriat Estic cu două viteze?
 
Andi Cristea: Diferența dintre țările asociate și cele pentru care nu există o perspectivă de integrare este naturală și se bazează pe diferitele opțiuni pe care țările le-au făcut. Este absolut normal și esențial ca Uniunea Europeană să se concentreze pe relația cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia, pentru că dincolo de obiectivele Parteneriatului Estic de a asigura o vecinătate în care există o stabilitate și creștere economică, aceste țări s-au angajat într-un proces extrem de complex și dificil de aliniere a legislației și practicilor instituționale la ceea ce se întâmplă în țările membre ale Uniunii Europene. Parteneriatul Estic trebuie adaptat, trebuie să învățăm din ce a funcționat și din ce nu a funcționat până acum pentru a veni cu acele proiecte, programe care chiar să le permită celor trei state să facă progres accelerat. Repet, distincțiile nu sunt arbitrare, ci au legătură cu opțiunile libere ale fiecărui stat implicat în Parteneriatul Estic. Pe de altă parte o Europă cu mai multe viteze ca mod de reformare a Uniunii Europene contrazice principiile de formare și consolidare a Uniunii.
 
TVR MOLDOVA - Ar trebui cele trei state asociate din Partenertiatul Estic să aibă o agendă comună în ceea ce privește relația cu Bruxellesul sau să-și construiască fiecare agendă proprie în funcție de realitățile locale?
 
Andi Cristea: Întotdeauna un mix între cele două abordări este necesar. Am citit documentul de poziție comun pe care Georgia, Ucraina și Republica Moldova l-au pregătit pentru summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles. Am apreciat felul în care cele trei țări vin cu propuneri concrete pentru îmbunătățirea cooperării cu Uniunea Europeană. Acolo sunt măsuri despre o mai bună cooperare în domeniul educației, despre dezvoltarea infrastructurii regionale de transport, despre digitalizare și provocările la adresa securității. Constatăm că cele trei țări și-au făcut temele. Este bine să lucreze în continuare împreună pentru a transforma Parteneriatul Estic într-o resursă mai eficientă pentru dezvoltare și integrare. Desigur, nu trebuie ca nimeni să se așeze pe o ureche, cum se spune în popor, deoarece șantierul de reforme este uriaș și mai sunt multe lucruri de făcut.
 
TVR MOLDOVA - Existau voci care îngropau proiectul Parteneriatului Estic. Pentru dumneavoastră este un proiect viabil sau unul mai degrabă perdant?
 
Andi Cristea: Eu cred în obiectivele Parteneriatului Estic, dar după ani de implementare cred că a venit timpul să ne uităm la ce funcționează și ce este mai puțin util. Sunt lecții care trebuie învățate și transpuse în decizii politice. Eu cred că putem fi mult mai eficienți în programele pe care le dezvoltăm pentru țările care fac pasul către valorile Uniunii noastre. Nu ne putem relaxa, trebuie să inovăm continuu și îmi doresc să văd la Summitul de la Bruxelles o viziune clară din partea Comisiei în legătură cu viitorul Parteneriatului Estic, în legătură cu mecanismele pe care le folosim pentru a fi alături de țările asociate. De asemenea, vreau să văd Comisia și Consiliul implementând recomandările Parlamentului European.
 
TVR MOLDOVA - Ce așteptări aveți de la acest Summit al Parteneriatului Estic?
 
Andi Cristea: Summitul trebuie să reitereze angajamentul Uniunii Europene pentru susținerea țărilor care își doresc la un moment dat să devină membre ale UE. Încurajarea acestor țări, care au situații interne complicate, trebuie să fie o prioritate la fel ca și transmiterea unui mesaj politic ambițios despre faptul că extinderea nu este blocată cât UE este într-un proces de reflecție cu privire la viitorul său. Evident criteriile sunt și vor continua să fie foarte serios aplicate, dar summitul este un prilej de a transmite un mesaj către cetățenii acestor țări care văd în Uniunea Europeană speranță, dezvoltare, viitor într-un final. Acești oameni sunt expuși zilnic propagandei anti-vest și ține de noi să le demonstrăm că Uniunea Europeană se gândește la ei în modul cel mai concret cu putință.
 
TVR MOLDOVA - Pentru Republica Moldova și Ucraina urmează ani electorali. Există temeri la nivelul Uniunii Europene în privința unei potențiale implicări a Rusiei în procesele electorale din cele două țări?
 
Andi Cristea: Nu este un secret că Rusia încearcă să câștige direct puterea prin partidul președintelui Dodon (PSRM). Dacă se întâmplă acest lucru e ca și cum Republica Moldova ar deveni o provincie a Moscovei. Drumul european despre care noi vorbim ar fi stopat și cred că vestul poate juca din nou un rol mediind între partidele politice pro-europene care nu reușesc deloc să se înțeleagă în ultimii doi ani, trebuie ca interesul Republicii Moldova să devină mai important decât relațiile și animozitățile personale. Este un semnal pe care îl transmit și sper să fie înțeles la Chișinău, dar și la Bruxelles.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău