Andi Cristea a anunțat când ar putea fi debursată prima rată din asistența UE de 100 milioane de euro

  • 05 Aprilie 2018 11:57
Andi Cristea a anunțat când ar putea fi debursată prima rată din asistența UE de 100 milioane de euro

Prima rată a asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro ar putea fi debursată până la alegerile noi din Chișinău care vor avea loc la 20 mai, a declarat astăzi într-o conferință de presă copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova, europarlamentarul Andi Cristea.

La Chișinău, astăzi se desfășoară reuniunea Comitetului, iar deputații din R.Moldova speră că aceasta va contribui la adoptarea unei decizii mai rapide de către forurile europene. Relatează Cornel Ciobanu.

„Decizia privind alocarea banilor trebuie să o ia Comisia Europeană, iar întârzierea ar fi legată de sistemul electoral mixt, adoptat de autoritățile de la Chișinău în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția”, a precizat Andi Cristea.

Totodată, euro-deputatul român s-a arătat încrezător că Republica Moldova va primi asistența, deoarece a îndeplinit condițiile pentru obținerea primei tranșe.

În privința relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles și a îndeplinirii angajamentelor pe care și le-a asumat R. Moldova, Andi Cristea a declarat că este o evoluție mixtă: anumite reforme au fost realizate, dar mai sunt și multe restanțe, printre care cele din domeniul justiției și combaterii corupției.

La Comitetul parlamentar de asociere sunt abordate subiecte precum stadiul de implementare a acordului de asociere, stabilitatea sistemului bancar, reforma administrativă, comunicarea cu societatea civilă, situația în domeniul audiovizualului.

„Discuțiile și prezentarea situației de către autoritățile de la Chișinău ar putea contribui la adoptarea deciziei privind alocarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare”, consideră co-președintele din partea Republicii Moldova, deputatul Eugen Carpov.

La finalul reuniunii, membrii Comitetului vor adopta o declarație și recomandări. Aceasta ar putea fi ultima reuniune a Comitetul parlamentar de asociere din mandatul actualului Parlament de la Chișinău, dar și al Legislativului European.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău