Anchetă NATO în privința unui incident produs între nave militare din Turcia și Franța în largul Libiei

  • 18 Iunie 2020 19:55
Anchetă NATO în privința unui incident produs între nave militare din Turcia și Franța în largul Libiei

Alianța Nord-Atlantică a inițiat o investigație în cazul unui incident produs în Marea Mediterană, în largul Libiei, între nave militare din Turcia și Franța, anunță secretarul general NATO.

Franța a denunțat producerea unui incident maritim cu nave militare turce în cursul unei operațiuni pentru verificarea respectării embargoului ONU privind livrările de armament în Libia.

"Autoritățile militare NATO vor investiga pentru a clarifica situația și a face lumină în acest caz", a declarat joi după-amiază Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, în cursul unei reuniuni cu miniștrii Apărării din cadrul Alianței Nord-Atlantice.

"Cred că este cea mai bună modalitate, acum, de a clarifica cu adevărat ce s-a întâmplat. NATO susține aplicarea deciziei ONU de a impune un embargou asupra livrărilor de arme în Libia. Susținem eforturile ONU de a găsi o soluție la conflict", a precizat Jens Stoltenberg, potrivit Agenției France-Presse și cotidianului Le Figaro.

Franța a denunțat comportamentul "extrem de agresiv" al Turciei, stat membru NATO, față de o fregată franceză implicată într-o misiune NATO în Marea Mediterană, în cursul unei tentative de verificare a unei nave-cargo suspectată că transporta arme în Libia.

Fregata franceză Le Courbet a fost vizată, pe 10 iunie, de radarul unei nave militare turce. "Fregata Le Courbet a fost vizată de trei ori de radarul utilizat de obicei înaintea lansării de atacuri", a acuzat Ministerul Apărării de la Paris.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a acuzat Turcia, în urmă cu câteva luni, că a trimis mercenari și nave militare în Libia.

Potrivit presei internaționale, Turcia a transferat în Libia mii de combatanți insurgenți sirieni, în condițiile în care Administrația Recep Tayyip Erdogan a anunțat că susține Guvernul libian recunoscut de Națiunile Unite în conflictul cu gruparea Armata Națională Libiană.

Rusia și alte țări îl susțin pe liderul insurgent Khalifa Haftar, în timp ce Occidentul și Turcia sunt de partea Guvernului de uniune națională condus de Fayez al-Sarraj.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău