Anchetă în Guvernul britanic privind furnizarea de informații secrete

  • 26 Aprilie 2019 18:25
Anchetă în Guvernul britanic privind furnizarea de informații secrete

Guvernul britanic a inițiat o investigație internă pentru a descoperi cine a furnizat presei informații secrete dintr-o ședință a Consiliului Național de Securitate, informează RRA.

Cotidianul "Daily Telegraph" a anunțat că executivul va angaja compania chineză Huawei în furnizarea de echipamente pentru viitoarea rețea 5G, aceasta în ciuda criticilor și îngrijorărilor privind securitatea informațiilor.

Toți membrii guvernului care au participat la ședința secretă a Consiliului Național de Securitate vor trebui să declare public dacă s-au aflat sau nu în spatele scurgerii de informații către presă.

Deja ministrul apărări, David Williamson, și cel de externe, Jeremy Hunt, au negat că ar fi furnizat detalii jurnaliștilor.

Dacă nici una dintre persoanele prezente la întâlnire nu-și va recunoaște vina este posibil ca ancheta internă să se transforme într-una penală.

Poliția va avea dreptul să interogheze toți suspecții, iar procurorul general va decide dacă va acuza pe cineva de dezvăluire neautorizată de informații, pedeapsa putând ajunge până la doi ani de închisoare.

În ciuda criticilor și îngrijorărilor privind securitatea informațiilor, Marea Britanie a decis să includă în rețeaua 5G pe care o va construi echipamente produse de Huawei. 

Conform documentului adoptat, echipamentele de comunicare produse de Huawei vor fi montate în zone neesențiale ale rețelei 5G care urmează a fi construită.

Decizia a atras numeroase critici din partea politicienilor, dar și a specialiștilor din Marea Britanie.

Centrul guvernamental de comunicție a avertizat public că apelarea la tehnologiile producătorilor chinezi atrage după sine un risc crescut în fața spionajului și atacurilor cibernetice.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău