Anchetă în Arabia Saudită împotriva unei jurnaliste în „ținută indecentă”

  • 28 Iunie 2018 09:40
Anchetă în Arabia Saudită împotriva unei jurnaliste în „ținută indecentă”

Autoritățile saudite au anunțat declanșarea unei anchete pentru "ținută indecentă" după ce o jurnalistă de la o televiziune din Dubai a comentat în stradă, îmbrăcată într-o abaya decoltată, ridicarea interdicției pentru femeile saudite de a conduce autovehicule, informează joi AFP.

Shireen al-Rifaie, jurnalistă saudită care lucrează pentru postul de televiziune Al Aan TV din Dubai, a realizat un reportaj pe o stradă din Riad pe care treceau mașini, îmbrăcată în pantaloni albi și o abaya albă, o robă lungă și amplă, desfăcută larg și care lăsa să i se vadă decolteul. Ea purta de asemenea o eșarfă ce lăsa la vedere părul.

Imaginile au declanșat un torent de proteste din partea conservatorilor, care au folosit pe rețelele sociale hashtagul "femeie goală conducând la Riad".

În urma emoțiilor stârnite în această țară extrem de conservatoare, ministrul saudit al mass-media a anunțat marți că Autoritatea generală pentru media vizuale desfășoară o anchetă asupra jurnalistei, acuzată că "a încălcat regulile și consemnele", purtând "o ținută indecentă" în timpul realizării reportajului.

Shireen al-Rifaie a respins această acuzație, afirmând pe site-ul Ajel că ea purta "haine decente". Potrivit acestui site, jurnalista a părăsit țara de la izbucnirea polemicii.

Interdicția pentru femei de a conduce, în vigoare de decenii în Arabia Saudită, a fost ridicată duminică. Această schimbare inspirată de prințul moștenitor Mohammed ben Salman face parte dintr-un vast plan de modernizare a bogatei țări petroliere.

Între timp, persistă discriminări puternice și autoritățile au arestat recent circa zece militanți pentru drepturile femeilor, acuzându-i de trădare și de subminarea stabilității regatului.

La sfârșitul lui mai, o prințesă saudită a declanșat la rândul său o polemică, pozând pentru coperta revistei Vogue Arabia la volanul unei decapotabile roșii, cu tocuri ascuțite și îmbrăcată într-o lungă ținută albă și o eșarfă care lăsa să i se vadă o parte din coafură. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruștei)

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău