Anatolie Topală: Prin acest proiect de reformă nu se lichidează instituțiile, ci risipa banilor

  • 01 Iulie 2022 13:02
Anatolie Topală: Prin acest proiect de reformă nu se lichidează instituțiile, ci risipa banilor

Proiectul de reformă ce prevede reorganizarea prin fuziune a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării care a provocat o serie de nemulțumiri în mediul academic, inclusiv în rândul rectorilor universitari, a fost publicat pentru consultări publice. Mai mulți academicieni și-au manifestat astăzi dezacordul cu această reformă pe care au numit-o antisocială, anti științifică și anti-statală și cer autorităților ca proiectul să fie retras. În replică, Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală susține că prin această reformă nu se lichidează instituțiile, ci risipa banilor. Ca urmare a implementării reformei, sistemul de învățământ superior se va îmbunătăți, vor fi concentrate resursele și orientați mai mulți bani pentru cercetare. 

Proiectul de reformă prevede fuziunea mai multor universități dar și instituții de cercetare ale Academiei de Științe a Moldovei ca urmare a ”ineficienței modelului actual de funcționare a  sistemului de învățământ superior și de cercetare, precum și din incapacitatea acestuia de a răspunde noilor provocări precum  declinul demografic, șomajul în rândul tinerilor, cea mai mare criză globală în sănătate a secolului și consecințele ei economice, globalizarea și competiția pentru fonduri (europene și internaționale), precum și noi metode și tehnologii de predare-învățare care apar ca urmare a dezvoltării noilor tehnologii”, după cum se arată în textul documentului.

Noua reformă a nemulțumit comunitatea academică din Rep. Moldova. În cadrul Adunării Generale a Membrilor Titulari și Membrilor Corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei oamenii de știință și-au manifestat nemulțumirea față de intențiile autorităților de a trece sub supunerea universităților 17 institute de cercetare. Academicienii au acuzat autoritățile de netransparență și că nu s-au consultat cu Academia de Științe. Academicianul Teodor Furdui susține că Institutele de Cercetare se pot dezvolta doar sub egida AȘM.

”Instituțiile științifice în condițiile țării noastre pot să se dezvolte numai sub egida forului Academiei de Științe a Moldovei. Sunt nedumerit, îndurerat și indignat și de lichidarea Universității Agrare într-o țară agrară, a Universității din Tiraspol, primul institut superior din Moldova dar și a Universității de Educație Fizică și Sport. Proiectul are ca scop de a da o lovitură mortală științei naționale și pregătirii cadrelor în agricultură, pedagogie și cultura fizică. Nicidecum nu poate fi susținut de Adunarea Generală a Academiei”, a spus Teodor Furdui. 

În cadrul unei conferințe de presă, Ministrul Educației Anatolie Topală a venit cu unele clarificări legate de proiectul de hotărâre. El a descris avantajele acestei reforme printre care un nivel de educație mai performant, cu instituții modernizate, și investiții în dotarea laboratoarelor, în domeniul cercetării.

”Universitățile noastre vor deveni mult mai mari, vor asigura o calitate mult mai bună a studiilor, programele de studii vor fi mult mai apropiate de cerințele pieței muncii, iar echipele din cadrul universităților vor fi mai mari și vor avea astfel mai multe posibilități de a câștiga noi proiecte la nivel european și național. Universitățile noastre vor fi poziționate mai bine în clasamentele internaționale astfel mai ușor vom putea concura cu universitățile din afară. Vor fi acordate mai multe fonduri spre cercetare și educație. Fiind integrată cercetarea în universități se va acorda o atenție sporită transferului de cunoștințe, tehnologiilor și mediului de afaceri”, a declarat Anatolie Topală. 

Răspunzând acuzațiilor de netransparență, Anatolie Topală a precizat că proiectul a fost abia lansat pentru consultări publice și că vor urma discuții cu reprezentanții universităților și ai mediului științific.

Amintim că după aprobarea proiectului din numărul total de 16 universități publice în Rep. Moldova vor funcționa 11 unități. Astfel, în cadrul funcțional al 4 universități vor fi integrate cinci universități, două instituții de formare continuă și 17 instituții de cercetare.

Potrivit Proiectului de Hotărâre, reforma este necesară în contextul în care ”Sistemul de învățământ din Rep. Moldova se confruntă în ultimele decenii cu scăderea bruscă a numărului de elevi și studenți; nivel ridicat de abandon școlar, număr mare de universități mici susținute din bugetul de stat și o utilizare ineficientă  a banului public”.

Potrivit datelor statistice oficiale, numărul studenților din Rep. Moldova a scăzut de la aproximativ 104 mii de studenți – acum zece ani, până la circa 59.000 – în prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău