Anatol Țăranu: Următoarea guvernare va fi creată sub influența factorului extern

  • 08 Mai 2019 09:55
Anatol Țăranu: Următoarea guvernare va fi creată sub influența factorului extern

În cele două luni și jumătate de la alegerile parlamentare din 24 februarie, Partidul Democrat intenționat a lăsat deputații Partidului Socialiștilor și cei din Blocul ACUM să discute despre formalizarea unei majorități parlamentare, mizând pe faptul că sunt puține șanse ca aceste formațiuni să ajungă la un numitor comun. Însă evoluția evenimentelor din ultimele săptămâni anticipează că cel mai probabil socialiștii vor guverna cu democrații, sugerează comentatorul politic Anatol Țăranu, fost deputat și fost ambasador la Moscova.

„Din păcate, deciziile majore politice se iau nu doar la Chișinău, dar și în alte părți ale lumii. În cazul dat este vorba de influența Moscovei. Și acest lucru este regretabil. Asta încă o dată vorbește despre suveranitatea limitată care este caracteristică Republicii Moldova. Eu cred că următoarea guvernare va fi creată în Republica Moldova sub influența factorului extern”, a menționat Anatol Țăranu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Cât despre discuțiile dintre deputații Blocului ACUM cu socialiștii, comentatorul politic consideră că există o mare ispită de a rezolva problema într-o manieră cardinală din partea Blocului ACUM. Dar, în același timp, frica majoră că asta ar putea duce la moarte politică îi face să fie foarte prudenți, spune Anatol Țăranu, care crede că reflexul de autoconservare îi va face să renunțe la acest proiect de a face o alianță cu socialiștii.

„PDM are ce oferi eventualului partener. Se va face o împărțeală, cum este de obicei caracteristic pentru politicul moldovenesc, vor fi partajate activele, totul va depinde de măiestria celor care vor negocia, de dosarele de kompromat de care dispun potențialii parteneri și, în ultimă instanță, guvernarea va fi creată pentru Partidul Democrat. Anume cu socialiștii. Și va fi creată această guvernare și-i păcat, fiindcă va avea de pierdut cursul european. Eu nu vorbesc despre pierderea completă a cursului european, vorbesc despre scăderea intensității”, precizează comentatorul.

Întrebat dacă PDM ar fi perdant în cazul unei coaliții cu PSRM, Anatol Țăranu a declarat că democrații ar pierde o parte din influența lor politică pe care au avut-o în mandatul Parlamentului precedent. „Acum noi continuăm să păstrăm tot mai multe șanse de a avea o guvernare PD-PSRM, dar apariția unei asemenea coaliții defel nu înseamnă dispariția pericolului anticipatelor”, susține comentatorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău