Anatol Țăranu: Cazul cu privire la selectarea procurorului general vorbește despre grave carențe în procesul de reformare a justiției

  • 04 Martie 13:07
Anatol Țăranu: Cazul cu privire la selectarea procurorului general vorbește despre grave carențe în procesul de reformare a justiției

Membra Consiliului Superior al Procurorilor care l-a depunctat pe unul dintre candidații la funcția de procuror general, Olesea Vîrlan, și-a dat demisia din funcție. În cadrul ședinței Consiliului de astăzi, președintele CSP, Dumitru Obadă, a calificat decizia Olesei Vârlan de a renunța la funcție ca fiind un act de curaj. Situația creată în jurul acestui concurs vorbește despre grave carențe în procesul de reformă ceea ce ar putea afecta parcursul european al Rep. Moldova, consideră analistul Anatol Țăranu.

După ce l-a depunctat nemotivat în cadrul probei interviu pe Ion Munteanu, unul dintre cei patru candidații la funcția de procuror general, membra CSP Olesea Vârlan, a depus cerere de demisie. Președintele CSP, Dumitru Obadă, a calificat gestul său ca fiind un act de curaj, transmite Radio Chișinău.

„Apreciez această decizie a dnei Vârlan. Este o dovadă de responsabilitate, maturitate și asumare. Este de apreciat curajul de a formula o asemenea cerere…Provocarea cu care ne confruntăm la moment trebuie să fie o lecție pentru noi, pentru a face concluziile de rigoare. Doar prin consolidarea eforturilor și unitate putem atinge obiectivele pe care ni le-am propus”, a declarat Dumitru Obadă.

Analistul Anatol Țăranu consideră că eșuarea concursului pentru alegerea unui procuror-șef afectează parcursul european al Rep. Moldova, întrucât, conform angajamentelor sumate, un procuror general urma să fie numit până la finele lunii martie. Comentatorul susține că situația în acest domeniu este una gravă și necesită măsuri urgente pentru a o redresa.

„Cazul cu privire la selectarea procurorului general vorbește despre grave carențe în procesul de reformare a justiției. Cazul Vârlan vorbește despre faptul că nici vettingul, despre care s-a vorbit atât de mult, în realitate nu garantează schimbarea sistemului. Situația este foarte complicată, i-aș spune chiar gravă, și ar putea să se reflecte inclusiv asupra tempoului de negocieri privind aderarea Rep. Moldova la UE. Noi nu ne înscriem în graficul îndeplinirii acelor condiționalități înainte de UE, nemaivorbind de esența reformei care nu corespunde rigorilor Uniunii Europene”, a declarat Anatol Țăranu.

Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Procurorilor a anulat concursul organizat pentru funcția de procuror general. Președintele CSP, Dumitru Obadă, a explicat că unul dintre candidați a fost depunctat din motive neclare. Mai exact, membra CSP, Olesea Vârlan, i-a acordat un punctaj de 3,5 lui Ion Munteanu. Ea a explicat, ulterior, că a fost vorba de o eroare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău