Anarhiști au aruncat cu vopsea asupra reședinței ambasadorului american în Grecia

  • 15 Mai 2019 12:56
Anarhiști au aruncat cu vopsea asupra reședinței ambasadorului american în Grecia

Membri ai grupării anarhiste Rubicon, activă în Grecia în ultimii ani, au aruncat miercuri cu vopsea asupra reședinței ambasadorului american la Atena, în susținerea unui militant de extremă stânga aflat în detenție pentru asasinat, informează AFP,citat de Agerpres.

"M-am trezit în această dimineață cu alte acțiuni de vandalism infantil în fața reședinței și voi continua să cooperez cu autoritățile Greciei pentru a-i pedepsi pe vinovați în virtutea legii", a notat pe Twitter ambasadorul Geoffrey Pyatt. "A provoca daune proprietăților nu constituie o manieră pașnică de a protesta", a subliniat el.

Poliția a arestat nouă persoane având legătură cu incidentul.

Gruparea Rubicon a revendicat operațiunea menită să arate susținerea ei pentru Dimitris Koufodinas, un lider al organizației de extremă stânga "17 Noiembrie" aflat la închisoare. Această organizație, destructurată în 2002, își trăgea numele de la revolta studențească împotriva dictaturii coloneilor, revoltă reprimată cu o baie de sânge la 17 noiembrie 1973. Organizația a comis zeci de atentate între 1975 și 2000, ucigând 23 de persoane, printre care șeful filialei CIA în Grecia, Richard Welch, oameni de afaceri greci, diplomați turci și un atașat militar britanic.

Imagini video postate online de gruparea Rubicon arată motocicliști aruncând cu vopsea roșie și neagră asupra reședinței ambasadorului american. Gruparea a întreprins în ultimii ani mai multe atacuri similare împotriva unor ambasade străine.

Dimitris Koufodinas, care ispășește mai multe condamnări la închisoare pe viață, se află în greva foamei începând din 2 mai, după ce i-a fost respinsă o cerere-permisiune pentru ieșire din închisoare.

Autoritățile au aprobat în ultimii doi ani șase cereri similare, atrăgându-și critici puternice din partea ambasadelor britanică și americană, precum și a familiilor victimelor atentatelor organizației "17 Noiembrie".

Anarhiști au comis în ultimele zile o serie de acte de vandalism la Atena și Salonic, în susținerea lui Dimitris Koufodinas. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău