ANALIZĂ | Rolul UE în stimularea exportului din Republica Moldova

  • 11 Martie 2019 12:00
ANALIZĂ | Rolul UE în stimularea exportului din Republica Moldova

„Am încercat să estimăm contribuția economiei UE la creșterea exporturilor totale. În așa mod, constatăm faptul că succesul tranziției economiei moldovenești spre un model de creștere bazat pe exporturi depinde, în mod esențial, de nivelul de integrare pe piața UE. Aceasta reiterează importanța accelerării implementării prevederilor Acordului de Asociere cu UE”, susține expertul Centrului Analitic Expert-Grup, care a realizat studiul „Rolul Uniunii Europene în stimularea exportului din Republica Moldova”

Potrivit economistului, mai bine de un deceniu cea mai mare parte a exporturilor moldovenești este orientată spre piața UE și, astfel, dinamica economică din UE a devenit un factor fundamental ce influențează evoluția exportului de mărfuri și servicii din Moldova. Între 2000 și 2018, valoarea exporturilor a crescut de la 165,3 milioane de dolari la 1,86 miliarde de dolari. Din 2006 piața europeană reprezintă principala destinație pentru produsele din Republica Moldova. În perioada 2006-2014 ponderea Uniunii Europene (UE) în exportul de mărfuri a variat în jurul nivelului de 50%. După crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, cota exportului spre UE este în creștere și s-a majorat de la 61,9% în 2015 la 68,8% în 2018. E

În același timp, Alexandru Fală susține că cererea din partea UE a reprezentat un stabilizator pentru exportul moldovenesc, în contextul șocurilor negative din alte surse. 

„Succesul tranziției economiei moldovenești spre un model de creștere bazat pe exporturi depinde, în mod esențial, de nivelul de integrare pe piața UE.Peste jumătate din performanța exporturilor depinde de dinamica economică din UE, care, la rândul său, generează un șir de efecte indirecte: stimularea investițiilor, majorarea salariilor, creșterea ocupării. Această constatare reiterează importanța strategică a implementării plenare a prevederilor Acordului de Asociere cu UE, în vederea valorificării oportunităților Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE”, a concluzionat autorul studiului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău