Analiză|| R.Moldova, tot săracă în 2019, prinsă într-o capcană demografică și cu o reformă eșuată a serviciilor de sănătate
-
31 Decembrie 2019 09:23
În regiunile rurale a crescut sărăcia, oamenii părăsesc în continuare R. Moldova, numărul accidentelor la locul de muncă este triplu față de media europeană, iar medicii pleacă din sistem. Este o radiografie rapidă a anului 2019, în opinia expertului în politici sociale de la IDIS „Viitorul”, Mariana Iațco.
Într-un interviu pentru Radio România Chișinău, ea a menționat că reformele începute în domeniul social au eșuat, sau pur și simplu nu au fost duse la bun sfârșit. Expertul spune că deși au crescut bugetele publice la capitolul cheltuieli în domeniul social, acestea nu acoperă în egală măsură toate necesitățile oamenilor. Totuși cea mai gravă problemă a R. Moldova este depopularea masivă.
„De fapt, cele mai grave probleme sunt migrația și depopularea accelerată a zonelor rurale din Republica Moldova. Țara noastră e prinsă astăzi într-o capcană demografică, cu consecințe foarte grave, pe termen mediu și lung, care vor afecta sistemele de asigurări sociale, cel al pensiilor și cel educațional.
Astăzi, R. Moldova arată foarte urât la capitolul accidentelor la locul de muncă. Rata accidentelor de muncă a crescut aproape de trei ori. Dacă media europeană a accidentelor de muncă este 2,3 %, în Republica Moldova aceasta este de 7,9 %. Persoanele care au suferit de pe urma accidentelor de muncă, nu pot beneficia pe deplin de protecție și plăți sociale. Cele mai afectate sunt sectoarele energetic, construcțiilor și cel de producție”, constată Mariana Iațco.
Experta IDIS ”Viitorul” observă și faptul că oamenii nu au încredere deplină în sistemul de sănătate, iar medicii calificați părăsesc spitalele. În 2019, a crescut mortalitatea populației apte de muncă, iar cheltuielile pentru medicina privată rămân cele mai mari din această regiune a Europei.
„În 2019 nu s-au înregistrat succese pe piața serviciilor de sănătate. Dovadă sunt și experiențele negative ale mai multor pacienți care au accesat astfel de servicii. De asemenea, cazurile de corupție demonstrează că populația nu are încredere în sistem și nu are parte de o asistență medicală adecvată. În 2019, probabil s-a produs cea mai mare greșeală în politicile de finanțare a sănătății. S-a revenit la un mod de calculare a sumei transferurilor de la bugetul de stat în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru a asigura persoanele neangajate. Acesta este un risc pentru edificarea cu succes a unui sistem de sănătate axat pe pacient”, mai spune sursa citată.
Eșecuri au fost și la reformarea serviciilor de sănătate. Reforma rețelelor de spitale publice nu a fost finalizată, iar funcțiile de conducere din spitale au fost politizate.
„Putem spune că reforma serviciilor de sănătate a eșuat, pentru că nu a fost dusă până la capăt reforma rețelelor de spitale publice. Inacțiunile guvernării reflectă că spitalele au servicii proaste și avem un exod foarte înalt al personalului calificat. Medicii continuă să plece. Și reforma medicilor de familie nu a fost dusă la final. Anul 2019 a fost marcat și printr-o politizare a funcțiilor de conducere din spitale. Pășim în 2020 cu un deficit de sute de milioane de lei la capitolul cheltuieli ale fondului de asigurări obligatorii de sănătate, pentru că prima de asigurare a rămas aceeași. Pacienții care au nevoie de anumite îngrijiri speciale, de reabilitare, sunt subfinanțați”, concluzionează expertul în politici sociale, Mariana Iațco.