Analiză: Prețul petrolului pierde teren
-
19 Septembrie 2016 18:37
Prețul petrolului pierde teren, pe fondul știrii că Libia și Nigeria vor încerca să-și mărească exporturile în următoarele săptămâni, conform unei analize realizate de Ole Hansen, head of commodity strategy la Saxo Bank, transmite Agerpres.
"Dacă vor reuși, vom avea și mai multă presiune pe preț din cauza surplusului de stocuri, presiune care se pare că va rămâne până spre finalul lui 2017. Libia va încerca din nou să-și valorifice capacitățile de export din porturile estice Ras Lanuf, Es Sider și Zueitina. Din aceste puncte de furnizare ar putea pleca țiței în cantități de până la 300.000 de barili/zi. În Nigeria, Exxon Mobil Corp. a anunțat deja că dorește să reia exportul de până la 340.000 barili/zi, iar Royal Dutch Shell de până la 200.000 barili/zi. O reluare a acestor procese ar arunca până la 800.000 barili/zi într-o piață care deja se luptă cu supraproducția. Înainte ca acestea să se întâmple, atât OPEC, cât și Agenția Internațională pentru Energie, au raportat, săptămâna trecută, că piața s-ar putea să nu intre într-o perioadă de reechilibrare înainte de finalul lui 2017", se arată în document.
Potrivit acestuia, Libia și Nigeria au avut o producție combinată în august de 1,8 milioane barili/zi — cam jumătate din cât produceau în 2013.
"Cu această producție care va intra pe piață, presiunea pe prețuri și nevoia altor producători de a reduce producția ar putea influența cursul prețului. Asta se întâmplă într-o perioadă a anului în care prețul petrolului tinde oricum să scadă din cauza activităților de sezon. Libia este, probabil, cel mai interesant dintre cazuri, având în vedere că a avut producția decimată în ultimii ani, din cauza conflictului intern. În pofida unei aglomerări la producție, a fost totuși loc pentru petrolul iranian după ridicarea sancțiunilor asupra Teheranului și pentru supraproducția din Rusia, Arabia Saudită și Irak. Libia a încercat de foarte multe ori să crească nivelul exporturilor de petrol, afirmă Bloomberg.
Până nu vom avea confirmarea că această nouă încercare va avea succes, piața va adopta o atitudine de tip să așteptăm și să vedem", menționează sursa citată.