Analiză. Pe ce țări mai poate conta Putin la mai bine de un an după ce a invadat Ucraina

  • 22 Martie 2023 09:45
Analiză. Pe ce țări mai poate conta Putin la mai bine de un an după ce a invadat Ucraina

Vizita oficială a liderului Chinei, Xi Jinping, la Moscova scoate în evidență legăturile apropiate dintre cele două națiuni – o relație tot mai importantă pentru Putin care devine din ce în ce mai izolat de restul lumii, scrie The New York Times.

Beijingul este un partener economic esențial pentru Moscova care atrage majoritatea exporturilor rusești de petrol și vinde cantități uriașe de produse folosite de populația rusă și de armată, scrie Digi24.

China este una dintre puținele țări care au păstrat relații bune cu Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina – unele dintre ele îi oferă Moscovei sprijin diplomatic sau economic, în timp ce altele îi oferă ajutoare militare.

Belarus 

Cel mai apropiat aliat regional al Rusiei, Belarusul a devenit încă și mai dependent de Moscova după ce Putin l-a ajutat pe președintele belarus Alexander Lukașenko să zdrobească protestele antiguvernamentale din 2020. 

Lukașenko i-a permis Rusiei să îi folosească țara pentru a invada inițial Ucraina, iar Putin s-a folosit de teritoriul belarus pentru a-și arunca trupele asupra Kievului după ce acestea au participat la exerciții militare comune cu soldații belaruși.

India 

Un mare importator de țiței, India a devenit un client foarte important pentru Rusia, în special după ce țările europene și-au redus dependența față de petrolul rusesc. 

India a păstrat relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina și este văzută ca un potențial arbitru al conflictului care ar putea contribui la eforturile de pace, cu toate că nu a condamnat invazia. 

Săptămâna trecută, un oficial indian a spus că Europa trebuie „să găsească o soluție” pentru încheierea războiului, spunând că luptele din Ucraina distrag atenția lumii de la problemele urgente întâmpinate de oamenii săraci din toată lumea.

Iran 

Rusia și Iran s-au apropiat și mai mult, integrându-și chiar sistemele bancare, pe măsură ce caută să găsească soluții alternative prin care să reducă efectele negative ale sancțiunilor internaționale care le-au tăiat accesul de la capitalul străin. 

Teheranul a oferit și ajutor militar aliatului său, precum drone kamikaze cu care Moscova a lovit infrastructura ucraineană. 

Oficialii americani au avertizat asupra faptului că cele două țări își consolidează legăturile militare până la nivelul unui „parteneriat de apărare în toată regula”.

Coreea de Nord 

SUA au acuzat guvernul izolat de la Phenian că trimite pe ascuns milioane de obuze de artilerie și rachete în Rusia. 

Coreea de Nord a negat acuzațiile, dar a susținut invazia rusească și a dat vina pe americani pentru declanșarea conflictului. 

Africa de Sud 

Africa de Sud a avut relații bune cu Rusia de mai mult timp și a mizat încă și mai mult pe alianța cu Moscova în ultimul an ceea ce a atras criticile Statelor Unite și a țărilor europene. 

Africa de Sud a organizat anul acesta exerciții militare la care au participat și Rusia și China. Cu toate că neagă că ar ajuta Moscova în vederea conflictului, țara păstrează legături economice strânse cu Rusia.

SUA au avertizat că Africa de Sud contribuie la eforturile Rusiei de a scăpa de consecințele negative ale sancțiunilor.

Siria 

Rusia a avut de mult timp o prezență militară puternică în această țară, acolo unde l-a ajutat pe președintele sirian Bashar al-Assad să rămână la putere. 

Odată cu războiul din Ucraina, Putin a fost nevoit să își mute o parte din trupele staționate acolo pentru a le folosi pe front.

Assad a vizitat Moscova săptămâna trecută, scoțând în evidență sprijinul pentru invazia rusească și profitând de întâlnirea cu Putin ca să repete propaganda Kremlinului conform căreia trupele ruse ar lupta în Ucraina împotriva unor „naziști”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău