ANALIZA Expert Grup | Ce va fi cu salariile în 2019 (Mold-stret)

  • 24 Decembrie 2018 10:42
ANALIZA Expert Grup | Ce va fi cu salariile în 2019 (Mold-stret)

În 2019 se va face simțit efectul trecerii la cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, care va avea un impact pozitiv asupra salariilor și ocupării formale, se arată într-o prognoză Expert-Grup.

Potrivit analizei, preluate de Mold-street, în 2018, datorită creșterii veniturilor populației cu 5,3%, consumul gospodăriilor va avansa cu 3,8%. Totodată experții estimează că plățile oferite de stat în cadrul programelor de protecție socială vor avea un rol important în creșterea veniturilor.

Astfel, principalul factor care va contribui la creșterea venitului disponibil sunt veniturile din pensii, care vor crește cu 8,3%. Veniturile salariale nete se vor majora mai lent, iar ritmul de creștere nu va depăși 2%. De asemenea, o contribuție importantă va veni din partea altor venituri, care vor crește cu 5,7%.

În 2019 se va face simțit efectul trecerii la cota unică de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, care va avea un impact pozitiv asupra salariilor și ocupării formale.

Datorită trecerii la cota unică salariile nete vor crește cu ritmuri mai mari decât salariile brute. În scenariul pesimist salariul mediu brut va crește cu 0,4%, iar salariul net cu 1,5% în expresie reală. În scenariul optimist salariul mediu brut se va majora cu 4,8%, iar salariul net cu 5,9%. Totodată, ocuparea informală se va reduce cu 0,4% în scenariul optimist și cu 5,9% în scenariul optimist.

Un alt rezultat al introducerii impozitării în cotă unică se referă la creșterea inegalității, deoarece angajații cu salarii mai înalte vor beneficia de câștiguri mai mari.

Coeficientul Gini (un indicator al inegalități și reprezentă disproporția în distribuirea veniturilor. Indicatorul ia valori între 0 și 100%. Cu cât coeficientul e mai scăzut, cu atât nivelul inegalității e mai mic), calculat în baza distribuției salariaților pe grupe după mărimea salariului are valoarea de 31% în cazul unui sistem de impozitare cu cotă unică și 25% pentru impozitarea progresivă.

Reducerea cotei contribuției sociale datorată de angajator va influența majorarea ocupării și ar putea determina creșterea veniturilor din proprietate a populației.

Diminuarea presiunii asupra companiilor va dinamiza procesul investițional, fapt ce va duce la creșterea ocupării cu 1,4-1,5% în 2019.

Totuși, o parte din economiile obținute de firme de pe urma reducerii cotei contribuțiilor sociale, ar putea fi distribuite sub formă de dividende, ceea ce va se va reflecta în majorarea veniturilor din proprietate a populației. Cel mai probabil, acest fenomen se va putea observa deja în trimestrul 4 din 2018.

În 2019, pe fondul diminuării ritmurilor de creștere a veniturilor publice, statul va tempera majorările cheltuielilor de ordin social. Drept urmare, rolul Guvernului în formarea veniturilor gospodăriilor se va reduce. Conform scenariului negativ, pe parcursul anului 2019, din cauza reducerii în termeni reali a veniturilor bugetare, salariile din sectorul public vor fi menținute doar în expresie nominală, iar majorarea pensiei în termeni reali va constitui 3,5%.

În scenariul optimist, salariile reale din sectorul bugetar vor spori cu peste 6%, însă din trimestrul III din 2019 ritmurile de creștere se vor tempera, iar pensiile se vor mări cu 4,9%. În pofida unor riscuri asociate unei eventuale înăspriri a politicii bugetare pentru anul 2019 anticipăm evoluții ce vor contribui la creșterea nivelul de trai al populației.

Conform scenariului pesimist, venitului disponibil al populației va crește cu 4,5%, iar consumul va avansa cu 4,3%. În scenariul optimist, majorarea venitului disponibil va constitui 6,3%, iar consumul gospodăriilor se va mări cu 5,6%.

Numărul populației ocupate va continua să crească, fiind prognozată o creștere a ocupării formale, după o perioadă de stagnare. Conform scenariului optimist, numărul de persoane ocupate formal va demonstra o creștere importantă, ajungând la cifra de 830.000 angajați.

În scenariul pesimist, numărul persoanelor ocupate formal va fi de circa 800.000. Numărul relativ mare a persoanelor ocupate informal, în special a celor încadrați în agricultură, indică spre o oportunitate pentru investitori și companii, aceasta fiind evidență a disponibilității brațelor de muncă, se arată în analiza Expert-Grup.

După o perioadă de reducere a impozitelor, mărire a salariilor bugetare și a prestațiilor sociale, este posibilă o ajustare a politicii bugetare, funcție de evoluțiile politice interne în 2019.

Statul va trebui să utilizeze mai econom resursele sale. Pe lângă reducerea cheltuielilor bugetare, o abordare mai austeră a politicilor bugetare ar putea implica și majorarea unor impozite. Deși scenariul pesimist prevede o reducerea a salariilor reale din sectorul bugetar și temperarea ritmurilor de creștere a pensiilor, s-ar putea recurge și la majorarea unor impozite indirecte, de exemplu TVA.

Majorarea impozitelor indirecte ar putea afecta negativ consumul gospodăriilor, astfel încât creșterea să fie mai mică decât evoluția prognozată conform scenariului pesimist. Incertitudinea procesului investițional ar putea avea o influență nefastă asupra ocupării.

Agiotajul politic din anul 2019 poate determina mediul de afaceri să rămână în expectativă pe parcursul întregului an, iar dinamica investițională să fie mai lentă, chiar sub creșterea din prognoza pesimistă. Într-o asemenea situație am putea asista la evoluții negative a ocupării forței de muncă.

În cazul în care prognoza privind creșterea ocupării formale nu se adeverește, Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) se va confrunta cu dificultăți considerabile. Diminuarea contribuțiilor la BASS și a impozitului pe venitul persoanelor fizice urmărea inclusiv scopul de a aduce în alb o parte din populația ocupată în sectorul formal.

În lipsa lărgirii bazei impozabile, încasările la BASS vor fi și mai mici decât cele planificate, fiind nevoie de a compensa deficitul prin transferuri mai mari de la bugetul de stat, în detrimentul altor programe, mai susțin economiștii de la Expert-Grup.

Sursa: Mold-street.com

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău