ANALIZĂ Digi24.ro | Irak, o țară fără liniște. Ce se ascunde în spatele protestelor și cine e liderul preferat

  • 06 Octombrie 2019 16:03
ANALIZĂ Digi24.ro | Irak, o țară fără liniște. Ce se ascunde în spatele protestelor și cine e liderul preferat

Războiul cu sângeroasa grupare teroristă Stat Islamic s-a încheiat din 2017, dar țara încă nu își găsește liniștea. Este nevoie de 100 de miliarde de dolari pentru reconstruirea orașelor unde teroriștii au distrus tot ce le-a ieșit în cale. Președintele Trump a spus demult că nu intenționează să mai investească în refacerea Irakului, dar statele din Golf, care au buzunare adânci, știu cât de important este ca zona să fie stabilă, așa că își arată generozitatea, se arată într-o analiză Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, în Irak sunt proteste masive. Până acum au fost deja uciși 93 de oameni și aproape 4.000 au fost răniți de forțele de ordine irakiene. Oamenii sunt furioși pe autoritățile corupte, care controlează tot în țară și fură, spun ei, inclusiv banii pentru reconstrucția post-război a statului. Represaliile dure sunt condamnate de comunitatea internațională, dar conducerea de la Bagdad nu pare prea impresionată și continuă să folosească violența împotriva civililor.

Unde sunt banii?

Irakul are de înfruntat încă un adversar, discret, dar la fel de ucigător: corupția. Zone întregi au fost puse la pământ în timpul războiului și oamenii rămași pe drumuri cer acum guvernului să primească despăgubiri. Banii ajung în prea puține cazuri la cei care îi merită și majoritatea cererilor rămân nerezolvate. La această situație se adaugă lipsa locurilor de muncă și a perspectivelor.

Irakienii spun că au de ales între moartea lentă, cauzată de corupție sau cea rapidă, prin glonț. Poporul crede că nu mai are nimic de pierdut și a ieșit în stradă să demonstreze împotriva guvernului corupt.

De cealaltă parte, premierul se apără și spune că administrația sa a moștenit o situație complicată, care nu poate fi rezolvată printr-o soluție magică într-un singur an, timpul care s-a scurs de când ISIS a fost îngenuncheat.

Cine vrea puterea în Irak

Abdul Wahab Al Saadi, fostul adjunct al serviciului de contrainformații de la Bagdad, este pentru irakieni erou național. El a învins ISIS. Acțiunile militare pe care le-a desfășurat în Mosul și Tikrit au dus la eliberarea acestor orașe de sub ocupația grupării teroriste. Este atât de admirat în Irak pentru abilitățile lui profesionale, încât a fost comparat cu generalul Charles de Gaulle, cel care a condus la vremea lui mișcarea de rezistență franceză împotriva naziștilor.

Abdul Wahab Al Saadi a devenit încă o dată erou. Imaginea lui este purtată de protestatari peste tot și numele îi este strigat de irakienii revoltați, în timpul marșurilor. Eroul antiterorismului a fost înlăturat recent din funcție chiar de premierul Adil Abdul Mahdi și transferat să „plimbe hârtii” într-un birou. Această mutare nu a făcut decât să enerveze și mai mult populația deja iritată. Oamenii pun faptele tot pe seama corupților de la nivel înalt, care acum le-au învins și eroul național, în loc să-l decorezeDar de ce contează atât de mult acest om? Pentru că irakienii îl consideră corect și încep să-l identifice ca pe un nou lider. Autoritățile de la Bagdad au pus schimbarea lui din funcție pe seama faptului că Saadi mergea prea des să discute cu ambasadele străine și au lăsat să se înțeleagă că este vorba despre SUA și Marea Britanie.

Ca să înțelegem mai bine cine este Abdul Wahab Al Saadi trebuie să ne întoarcem în timpul războiului cu ISIS. El a refuzat la vremea respectivă, în luptele pe care le-a dus, ajutorul milițiilor controlate de Iran. Iar atitudinea lui a rămas aceeași în fața influenței pe care vecinul Iran încearcă să o impună în Irak și după război. Unul dintre cei mai renumiți analiști politici irakieni, Najm al-Qassab, a spus recent într-un interviu că „ Iranul încearcă să slăbească unitatea militară din Irak, prin marginalizarea și excluderea comandanților militari profesioniști. Oamenii apropiați Iranului sunt în spatele deciziei de a-l transfera pe Saadi”.

Profită Iran de interesul mai scăzut al vesticilor pentru Orientul Mijlociu? Experții din zonă spun că da, rămâne de văzut dacă timpul le va da dreptate. Prezentul însă face ca Irakul și cetățenii lui să fie încă o dată victime colaterale în această confruntare acoperită de umbre, dintre Iran și puterile din Vest.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău