ANALIZĂ a Institutului pentru Studiul Războiului după mesajul Moscovei privind trecerea la o altă etapă în războiul din Ucraina: Ficțiuni, falsuri și inexactități

  • 26 Martie 2022 10:58
ANALIZĂ a Institutului pentru Studiul Războiului după mesajul Moscovei privind trecerea la o altă etapă în războiul din Ucraina: Ficțiuni, falsuri și inexactități

Statul Major General rus a comunicat vineri un raport fictiv privind prima lună a invaziei ruse în Ucraina, în care susține că obiectivul principal al Rusiei este de a cuceri totalitatea regiunilor Donețk și Luhansk, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care avertizează că Occidentul nu ar trebui să ia prea mult în seamă informațiile deoarece sunt o piesă de propagandă pentru poporul rus, menită să ascundă eșecurile armatei trimise de Vladimir Putin în Ucraina, scrie hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, Serghei Rudskoi, prim-adjunctul șefului Statului Major General rus, a susținut un briefing pentru presa rusă în care a rezumat prima lună a invaziei rusești la 25 martie.

Rudskoi a afirmat în mod inexact că forțele rusești au finalizat "principalele sarcini ale primei etape a operațiunii", adăugând în mod fals că Rusia a degradat puternic armata ucraineană, permițând Rusiei să se concentreze asupra "obiectivului principal" de a captura regiunile Donețk și Luhansk.

Declarațiile lui Rudskoi au fost probabil destinate în principal unui public rusesc intern și nu surprind în mod exact sau complet obiectivele de război actuale ale Rusiei și operațiunile planificate.

Afirmația că Donețk și Luhans au fost obiectivele principale de la început, o minciună

Justificarea Rusiei pentru invazia Ucrainei de la început a fost amenințarea fictivă pe care Moscova susținea că forțele ucrainene o reprezentau pentru populația din Donbasul ocupat de Rusia.

Kremlinul a reiterat frecvent această justificare a războiului ca parte a eforturilor de a explica invazia și de a construi sau susține sprijinul public pentru Putin și pentru război. Încadrarea de către Rudskoi a capturării restului regiunilor Donețk și Luhansk ca fiind "obiectivul principal" al operațiunii este în concordanță cu această operațiune informațională destinată publicului rus.

Afirmația lui Rudskoi potrivit căreia securizarea porțiunilor neocupate ale regiunilor Donețk și Luhansk a fost întotdeauna obiectivul principal al invaziei Rusiei este falsă. Campania inițială a Kremlinului viza desfășurarea de operațiuni aeropurtate și mecanizate pentru a cuceri Kievul, Harkovul, Odesa și alte orașe ucrainene importante, pentru a forța o schimbare de guvern în Ucraina.

Declarațiile lui Rudskoi ar putea indica faptul că Rusia și-a redus obiectivele și că acum ar fi mulțumită cu controlul asupra întregii regiuni din regiunile Donețk și Luhansk, dar această interpretare este probabil inexactă.

 
 

Forțele rusești din alte părți ale Ucrainei nu au încetat să lupte și nu au încetat în totalitate să încerce să avanseze și să acapareze mai mult teritoriu.

De asemenea, acestea atacă și distrug orașe ucrainene, desfășoară operațiuni și comit crime de război care nu sunt în concordanță cu obiectivele pe care Rudskoi susține că Rusia le urmărește.

Piesă de propagandă, pentru a ascunde eșecurile armatei în fața poporului rus

Rusia continuă eforturile de refacere a puterii de luptă și de angajare a acesteia în lupta pentru a încercui și/sau asalta Kievul și pentru a cuceri Mariupol și alte obiective, în ciuda eșecurilor și regreselor repetate și a contraatacurilor continue ale Ucrainei.

Statul Major General ucrainean raportează că armata rusă creează "unități consolidate", alcătuite probabil din indivizi sau unități mici extrase din mai multe batalioane, brigăzi și regimente diferite, pentru a înlocui pierderile de luptă și le desfășoară pe malul vestic al Niprului, în apropierea zonei de excludere de la Cernobîl, printre alte locații. Forțele rusești își continuă avansul anevoios și probabil costisitor și în Mariupol.

Absența unor operațiuni ofensive rusești semnificative în cea mai mare parte a Ucrainei reflectă probabil incapacitatea armatei ruse de a genera suficientă putere de luptă pentru a ataca, mai degrabă decât vreo decizie a Moscovei de a schimba obiectivele de război ale Rusiei sau de a se concentra asupra estului.

Declarațiile lui Rudskoi sunt probabil o încercare de a ascunde eșecurile armatei ruse pentru audiența internă și de a concentra atenția asupra singurei părți a teatrului în care trupele rusești fac vreun progres în acest moment.

Occidentul nu ar trebui să interpreteze în mod exagerat acest mesaj evident încorporat într-o piesă de propagandă care a conținut foarte puține afirmații adevărate.

Citiți concluziile cheie ale analizei Institutului pentru Studiul Războiului pe hotnews.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău