MALURI DE PRUT | Analistul Mihai Isac: „Votul românilor din Republica Moldova reprezintă un răspuns atât la sprijinul oferit de România, cât și o reacție fermă la amenințările expansioniste ale Rusiei” (Audio)

  • 22 Noiembrie 13:58
0%
00:00:00
00:00:00

Duminică, 24 noiembrie, în România începe un maraton electoral de două săptămâni, la finalul căruia țara membră a UE și NATO va avea un nou președinte și un nou Parlament. În această duminică, se va desfășura primul tur al prezidențialelor, urmat pe 1 decembrie de parlamentare și, eventual, de turul doi pentru desemnarea unui nou președinte la 8 decembrie. În Republica Moldova, la fel ca toate țările din afara României, se va putea vota timp de mai multe zile. Indiferent de cine vine la guvernare, România va continua să rămână cel mai aprig susținător al intereselor Republicii Moldova în relația cu UE și alți parteneri, a declarat analistul Mihai Isac, în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.

Votul exprimat pe teritoriul Republicii Moldova la alegerile din România urmărește alte obiective decât cel exprimat de cetățeni români plecați temporar sau stabiliți în alte țări. Votul românilor din Republica Moldova reprezintă un răspuns atât la sprijinul oferit de România, cât și, pe de altă parte, un răspuns ferm dat agresiunii și amenințărilor care vin din partea Federației Ruse, consideră Mihai Isac.

„Cine votează la Chișinău sau la Ialoveni desigur vede altfel relația cu România decât o vede cineva din România care a plecat în Germania sau Italia. Votul exprimat de cetățenii români din Republica Moldova este un răspuns atât la deschiderea României pentru sprijinirea Republicii Moldova, cât și un răspuns la politica externă a Federației Ruse. Orice vot al celor cu cetățenie română din Republica Moldova, la alegerile prezidențiale și parlamentare din dreapta Prutului, este un răspuns clar politicii de reimperializare a Federației Ruse și politicii agresive implementată împotriva populației Republica Moldova”, a spus Mihai Isac. 

Subliniind consensul absolut care există la București în privința Republicii Moldova și rolului pe care România îl joacă în promovarea intereselor Chișinăului la Bruxelles, dar și în raport cu alți parteneri externi, Mihai Isac este de părere că stânga Prutului a devenit o haltă obligatorie în circuitul electoral al partidelor și politicienilor care vor să ajungă la conducere în România.

„Dacă vrei să obții un rol bun la alegerile prezidențiale, parlamentare sau europarlamentare, așa cum s-a dovedit trebuie să îți face campanie și  în comunitatea cetățenilor români originari din Rep. Moldova care locuiesc în diaspora, dar trebuie să vii și în Basarabia pentru a-ți prezenta programul și pentru a te cunoaște oamenii. în acest moment că oricine este ales președinte în data de 8 decembrie, cu siguranță va fi și un tur doi, va putea spune că este un președinte al tuturor cetățenilor români,  indiferent de etnie, religie sau alte particularități ale vieții civice”, a subliniat analistul. 

În context, Mihai Isac a făcut apel la electoratul din Rep. Moldova să participe la alegerile România pentru a da dovadă de unitate și apartenență la aceeași națiune.

„În acest fel arătăm că aparținem unei Românii fără granițe, unei Românii europene”, a îndemnat analistul Mihai Isac. 

Amintim că în următoarele trei weekenduri, cetățenii români, inclusiv cei din Republica Moldova, ar putea fi chemați la urne de trei ori: în această duminică pentru primul tur al prezidențialelor, pe 1 decembrie pentru a vota la alegerile parlamentare și eventual pe 8 decembrie pentru turul doi de scrutin pentru desemnarea unui nou președinte al României.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău