Analiștii | Schimbările din Guvern sunt lucruri firești, dar prea multe plecări într-o perioadă atât de scurtă indică și unele nemulțumiri

  • 10 Ianuarie 2023 12:41
Analiștii | Schimbările din Guvern sunt lucruri firești, dar prea multe plecări într-o perioadă atât de scurtă indică și unele nemulțumiri

Într-un an și jumătate de când și-a început activitatea, peste 30 la sută din componența cabinetului de miniștri, condus de Natalia Gavrilița, a fost modificată. Cinci membri a guvernului au părăsit fotoliile, cea mai recentă fiind demisia lui Marcel Spătari din funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale. Analiștii cataloghează acest lucru ca fiind unul firesc, dar prea multe plecări într-o perioadă atât de scurtă, indică și unele nemulțumiri. În același timp, experții atenționează că anul 2023 va fi unul complicat din punct de vedere politic, în contextul alegerilor locale generale și pe fundalul crizelor care afectează R. Moldova din mai multe puncte de vedere, transmite Radio Chișinău.

Remanierile într-un Executiv sunt absolut firești, consideră analiștii. jumătate de activitate al Guvernului Gavrilița, Nicolae Negru remarcă faptul că unii au ales să plece din cauză că nu au reușit să facă față funcției, iar alții din motive personale. Analistul nu exclude că ar exista anumite neînțelegeri între reprezentanții puterii, însă este de părere că, deocamdată, acestea nu depășesc limitele normalului.

„Uneori se schimbă așa cum nu am dori noi sau societatea. De exemplu, schimbarea de ieri nu o salută nimeni. Era un ministru care s-a remarcat prin acțiuni pozitive. Funcția de ministru e o funcție politică. Un ministru dacă nu are această abilitate a comunicării înseamnă că nu e totul în regulă. Mai există miniștri față de care am avea anumite observații, doleanțe”, a spus Nicolae Negru.

Schimbarea a cinci miniștri într-o perioadă atât de scurtă, nu este binevenită, consideră, însă, analistul politic Veaceslav Berbeca.

 Pe de o parte, este ok să se producă anumite schimbări, iar, pe de altă parte, atunci când au loc schimbări multe într-un Guvern, asta înseamnă că ori nu există o coeziune de viziuni, ori unii miniștri nu fac față la  problemele care există, alții probabil nu sunt mulțumiți de felul în care sunt abordate problemele. Cam astea ar fi cauzele plecării unor miniștri…”, a spus Veaceslav Berbeca.

Anul 2023 nu va fi unul ușor pentru puterea de la Chișinău, întrucât cele mai grave crize nu au fost depășite. Lipsa investițiilor și deficitul bugetar va defavoriza guvernarea, în contextul în care în toamna acestui an vor avea loc alegerile locale generale, atenționează Nicolae Negru:

„Desigur că celelalte partide vor profita. E normal să critice guvernarea, să adune dividende politice pe seama unor scăpări ale guvernării, pe seama unor neajunsuri”, a declarat Nicolae Negru.

Guvernarea trebuie să aibă o strategie clară, bine definită pentru a dezvolta Republica Moldova din punct de vedere economic, subliniază expertul Veaceslav Berbeca. Anul 2023 va fi dedicat luptei politice, în contextul alegerilor locale generale, astfel,  protestele, încercările de destabilizare și acțiunile populiste nu vor putea fi evitate, a mai menționat analistul.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău