Analiști | Summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca, a fost un succes al R. Moldova și al Europei, reprezentând și un semnal puternic transmis Kremlinului

  • 02 Iunie 2023 13:02
Analiști | Summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca, a fost un succes al R. Moldova și al Europei, reprezentând și un semnal puternic transmis Kremlinului

Summitul Comunității Politice Europene, desfășurat joi, 1 iunie, la Bulboaca, a fost un succes al Rep. Moldova și al Europei, reprezentând și un semnal puternic transmis Kremlinului, sunt de părere unii analiști. Între timp, alte voci spun că atât autoritățile, cât și cetățenii au putut să se mobilizeze astfel încât să fie asigurată buna organizare a Summitului, demonstrând prin acest mod că Rep. Moldova este capabilă să desfășoare un asemenea eveniment de anvergură. Istoricul Octavian Țâcu spune că autoritățile de la Chișinău au de lucru după acest Summit, pe domeniul justiție, energetic, precum și la eradicarea sărăciei, transmite Radio Chișinău.

Politologul român, Cristian Pârvulescu, este de părere că Summitul Comunității Politice Europene a fost un succes al Rep. Moldova și al Europei, dar și a transmis un semnal puternic Moscovei. Faptul că Rep. Moldova a organizat acest summit este dovada importanței politice pe care o are și pe care nu a avut-o niciodată, a mai spus comentatorul pentru Radio Chișinău.

„Și acesta este un semnal legat de aderarea la UE. Semnalele au fost foarte importante. Chiar și discuțiile despre sprijinul economic, de natură energetică, dar și sprijinul legat de confruntările hibride la care Moldova, ca și întreaga lume, este supusă”, a declarat Pârvulescu.

În același timp, istoricul Octavian Țîcu consideră că în urma acestui Summit, Rep. Moldova a obținut o simpatie colosală în familia europeană și o susținere fără precedent, nu doar financiară, fiind vorba și de viitorul său în parcursul integrării. În continuare, autoritățile urmează să facă trei lucruri importante, potrivit lui Octavian Țâcu, fără care, în mod eficient, Rep. Moldova nu va putea avansa.

„Primul lucru – ordine pe domeniul justiție. Doi – avem nevoie de măsuri urgente pentru eradicarea sărăciei. Trei – problema energetică. Trei momente importante care ar trebuie să ne asigure de faptul că nu vom avea schimbări majore din punct de vedere politic la alegeri”, a menționa Țîcu.

La rândul său, vicedirectorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, spune că atât autoritățile, cât și cetățenii au putut să se mobilizeze astfel încât  să fie asigurată buna organizare a Summitului, demonstrând prin acest mod că Rep. Moldova este capabilă să desfășoare un asemenea eveniment de anvergură. 

„La capitolul desfășurării Summitului cred că putem menționa că țara noastră a fost apreciată și a fost menționată ca fiind un partener de încredere al UE în toate mesajele expuse în cadrul Summitului”, a punctat Mihai Mogâldea.

Acest lucru este încurajator în contextul în care Rep. Moldova are de parcurs mai multe etape în procesul de aderare la Uniunea Europeană, iar Summitul va accelera integrarea europeană, a mai precizat expertul IPRE.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău