ANALIȘTI: Situația politică instabilă s-ar putea menține chiar până la alegerile prezidențiale, dacă opoziția nu va înclina spre un compromis

  • 19 Iunie 2020 14:03
ANALIȘTI: Situația politică instabilă s-ar putea menține chiar până la alegerile prezidențiale, dacă opoziția nu va înclina spre un compromis

Situația politică este instabilă, după ce oficial, coaliția formată din Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat a rămas fără majoritate parlamentară. Unii analiști de la Chișinău sunt de părere că actuala opoziție își va uni eforturile împotriva președintelui Igor Dodon și a guvernării PSRM, alții cred că actuala situație s-ar putea menține chiar până la alegerile prezidențiale.

După ce acum două zile deputata PDM. Efrosinia Grețu, a părăsit formațiunea, iar coaliția PSRM-PDM a rămas oficial fără majoritate, ieri în Parlament au fost votate doar proiecte asupra cărora exista un consens între majoritate și opoziție. Astăzi Igor Dodon a declarat că vede 3 scenarii posibile - guvern minoritar, așa cum a mai fost din noiembrie anul trecut până în martie, o coaliție largă din patru partide, din care să nu facă parte cele două grupuri afiliate lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, sau alegeri parlamentare anticipate. El a declarat că este gata să discute cu liderii PSRM, PDM, PAS și ai Platformei DA.

Analistul politic Anatol Țăranu consideră însă că, cel mai probabil, actuala opoziție nu se va alia cu PSRM, dar va face front comun împotriva lui Igor Dodon și, în pofida multiplelor divergențe, va forma un guvern înainte de alegerile prezidențiale.

„Eu totuși cred interesele politice ale opoziției vor prevala și, până la urmă, va fi capabilă să demită Guvernul Chicu pentru a-l lipsi pe Dodon de privilegiul și avantajul de a avea în persoana Guvernului Chicu în staff electoral perfect pentru alegerile prezidențiale.”

Pe de altă parte, expertul Veaceslav Berbeca este de părere că președinta PAS Maia Sandu, care este într-o situație delicată în contextul alegerilor prezidențiale, nu va merge totuși la un compromis cu Partidul Șor, ceea ce înseamnă că actualul guvern s-ar putea menține și până la scrutinul prezidențial preconizat pentru luna noiembrie.

„Maia Sandu este între ciocan și nicovală. Pe de o parte înțelege că o alianță cu grupul Candu și Șor i-ar putea juca festa la alegerile prezidențiale. Pe de altă parte ea înțelege că lăsându-l pe Igor Dodon să organizeze alegerile, având la dispoziție resursele administrative, îi diminuează șansele.”

Amintim că Platforma DA a elaborat o moțiune de cenzură împotriva guvernului și susține că este gata să-și asume conducerea unui nou cabinet de miniștri, dar președinta PAS, Maia Sandu, a declarat că este gata să susțină demiterea Guvernului doar dacă vor exista voturi și pentru învestirea altuia. Grupul Pro Moldova și Partidul Șor au anunțat că sunt gata să susțină demiterea guvernului și învestirea altui Executiv, fără a pretinde funcții. Platforma DA și PAS sdeclară însă că nu vor să negocieze cu Partidul Șor, dar fără voturile acestuia nu au majoritate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău