Analiști politici | Vizita premierului României Nicolae Ciucă în Republica Moldova are conotații deosebite în contextul geopolitic actual
-
23 Martie 2023 14:13
Vizita premierului României Nicolae Ciucă în Republica Moldova are conotații deosebite în contextul geopolitic actual, subliniază analiști politici, transmite Radio Chișinău.
Analistul politic Ion Tăbârță a declarat la Radio Chișinău că în contextul geopolitic actual în plină schimbare, generată de invazia Rusiei în Ucraina, România joacă un rol deosebit în asigurarea securității regionale.
„România a devenit unul dintre garanții, poate chiar principalul garant al securității Republicii Moldova. Nu Federația Rusă, cum încearcă mulți să insiste în continuare. Federația Rusă este o amenințare la adresa securității Republicii Moldova”, a spus Tăbârță.
Expertul a amintit de declarația președintelui României, Klauss Iohannis, care afirmase că Bucureștiul este gata să sprijine Republica Moldova „în orice scenariu”. În opinia lui Ion Tăbârță, această declarație ar putea însemna că România ar fi gata să susțină Chișinăul chiar și în cazul unei amenințări militare din partea Federației Ruse.
Analistul a menționat că în ultimele luni autoritățile de la Chișinău au înțeles perfect rolul pe care îl joacă România în asigurarea securității Republicii Moldova. Prin aceasta se explică și creșterea intensității dialogului între cele două state din ultimul timp, a subliniat Ion Tăbârță.
Un alt analist politic, Veaceslav Berbeca, spune că pentru Republica Moldova relația cu România este una vitală. El a amintit că România a acordat sub diferite forme ajutor Republicii Moldova: începând cu acordarea a mii de burse pentru studenți și elevi, și terminând cu sprijin financiar direct.
Pe de altă parte, având în vedere războiul purtat de Rusia în Ucraina, România a devenit „un colac de salvare” pentru Republica Moldova. Veaceslav Berbeca.
„Faptul că avem o frontieră comună cu România a fost pentru noi un colac de salvare din punct de vedere comercial-economic, dar și al depășirii crizei energetice, fiindcă datorită conexiunilor pe care le avem cu România și prin România, am reușit să depășim o criză care ar fi lovit societatea din Republica Moldova”, a declarat Berbeca.
De notat că în toamna anului trecut, când centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană, cel mai mare furnizor de curent electric pe malul drept al Nistrului, și-a suspendat livrările, Republica Moldova a supravietuit aproape în exclusivitate datorită importurilor de energie din România.