Analiști politici: Campania electorală desfășurată până acum a fost anemică și plină de mesaje populiste

  • 21 Iunie 2021 13:18
Analiști politici: Campania electorală desfășurată până acum a fost anemică și plină de mesaje populiste

Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, desfășurată până acum, a fost una anemică și plină de mesaje populiste, consideră analiștii politici. Totuși, aceștia cred că odată cu apropierea alegerilor, concurenții vor deveni mai activi și nu exclud chiar acțiuni la limita legii și de denigrare reciprocă.

Comisia Electorală Centrală a finalizat vineri înregistrarea concurenților electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. În cursă au fost înscriși 23 de concurenți - 20 de partide, două blocuri electorale și un candidat independent. Unii concurenți electorali și-au început însă campania de mai bine de o lună și chiar au reușit să cheltuie sume considerabile de bani. Astfel, potrivit rapoartelor financiare, până la 18 iunie, Blocul electoral „Renato Usatîi” este lider la cheltuieli cu peste 7 milioane de lei, urmat de PAS - aproape trei milioane de lei, Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor - peste două milioane și Partidul Șor cu aproximativ 1,2 milioane.

Cu toate acestea, analistul politic Veaceslav Berbeca susține că până acum campania a fost destul de anostă, ieșind în evidență doar doi concurenți electorali - PAS și Blocul comuniștilor și socialiștilor. El însă consideră că lucrurile se vor schimba odată cu apropierea zilei alegerilor, inclusiv prin atacuri mai dure între concurenți.

Și analistul politic Victor Ciobanu consideră că lupta se duce între cei doi concurenți cotați cu cele mai multe șanse, și doi-trei, care au șansa să acceadă în Parlament. Victor Ciobanu susține că este prematur pentru a face pronosticuri, în situația în care încă există multe neclarități, inclusiv cea legată de procesul de deschidere a secțiilor de votare peste hotarele Republicii Moldova. În general, până acum, concurenții electorali s-au întrecut în declarații populiste, consideră Victor Ciobanu.

Amintim că pragul de accedere în parlament este de 7% pentru blocurile electorale, 5% pentru partide și 2% pentru candidații independenți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău