Analiști, despre numărul în creștere al persoanelor cărora le e frică să spună ce cred

  • 24 Ianuarie 2017 15:48
Analiști, despre numărul în creștere al persoanelor cărora le e frică să spună ce cred

În timp ce unii experți consideră că în Moldova se instaurează o frică cvasi-generală a populației, alții sunt de părere că fiecare își poate exprima liber punctul de vedere și nu se atestă o înrăutățire accentuată a situației. Declarațiile au fost solicitate de către IPN în contextul creșterii, conform sondajelor, a numărului persoanelor care nu se simt liber să spună ceea ce cred despre conducerea țării.

Presa monopolizată, în special cea electronică, este una din cauzele care determină cetățenii să nu-și exprime liber punctele de vedere față de conducere, consideră Igor Boțan. „Atunci când are loc monopolizarea, oamenii simt acest lucru. Ei înțeleg că știrile și punctele de vedere sunt servite publicului așa cum le convine șefilor de media-holding” , subliniază analistul politic, potrivit căruia în Moldova sunt două media-holdinguri: unul aparține liderului PDM, Vlad Plahotniuc, iar pentru cel de-al doilea bazele au fost puse de Igor Dodon.

Analistul politic Corneliu Ciurea nu vede o înrăutățire accentuată a situației. Acesta zice că fiecare își poate exprima punctul de vedere. Corneliu Ciurea mai spune că viziunea față de situația mass-media este legată de „critica opoziției la adresa guvernării” și oamenii își fac o părere care creează impresia că situația se înrăutățește.

La același subiect, politologul Bogdan Țârdea spune că în Moldova s-a format o „oligarhie sultanistică”. „În perioada 2005-2013, Moldova era o oligarhie competitivă. Din 2013 se formează o oligarhie sultanistică, în care un singur oligarh reușește să-i strivească pe ceilalți, reușește să monopolizeze instituțiile statului, să monopolizeze cea mai mare parte a instituțiilor mass-media”, susține Țârdea. Acesta mai spune că prin fortificarea aparatului represiv, Partidul Democrat reușește să impună o verticală a puterii, de la puterea centrală până la cea locală, și că în Moldova se instaurează o frică cvasi-generală, atât la nivel de elită politică, cât și la nivel de populație.

Politologul menționează că în urma ultimelor alegeri s-au format doi poli de putere: președinția și majoritatea parlamentară. Întrucât președinția nu este controlată de executiv, își permite „niște oaze ale unor libertăți”,  spune Bogdan Țârdea.

Conform Barometrului Opiniei Publice, din octombrie 2016, numărul celor care nu se simt liber deloc sau se simt liber într-o mică măsură să spună ceea ce cred despre conducerea țării a ajuns la 55%, iar conform sondajului „Anul 2016 în opinia populației din Republica Moldova”, peste 44% au declarat că în anul 2016 cetățenilor le-a fost mai mult frică să-și exprime opiniile, comparativ cu anul precedent.

Raportul Freedom House pentru 2016 clasifică Republica Moldova ca fiind o țară parțial liberă, cu trend descendent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău