Analiști, despre ignorarea dialogului în campanie și sfaturile de acum pentru Maia Sandu

  • 28 Noiembrie 2020 11:37
Analiști, despre ignorarea dialogului în campanie și sfaturile de acum pentru Maia Sandu

După ce în perioada electorală fie a ignorat dialogul, fie a preferat să-și minimalizeze principala contracandidată, Igor Dodon vrea acum să dialogheze, are sfaturi și soluții pentru Maia Sandu. Este pe ultima sută de metri a mandatului de președinte și mulți comentatori sunt de părere că are probleme să se adapteze la noua situație și înghite destul de greu pastila amară a înfrângerii.

Analistul Victor Ciobanu susține că declarațiile lui Igor Dodon se schimbă o dată la trei zile, dar, câteodată, chiar de trei ori pe zi. Recent, el spunea că este gata să lupte în continuare „ca să-și apere nu mai știu ce acolo”. Și iată, subit, s-a răzgândit și este gata să cedeze orice, ceea ce este un lucru absolut normal. „Ai pierdut alegerile, în mod normal ți-ai luat valiza și ai plecat. Asta este cutuma generală în toate țările normale. El a mai încercat să facă anumite virajuri și, până la urmă, probabil, a înțeles că nu-i reușește acea figură pe care a pregătit-o din timp cu o majoritate/nemajoritate, formală/informală, ceea ce vedem noi în parlament, și este gata să cedeze”, a declarat analistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Acum, eu cred că situația, într-adevăr, este una extrem de complicată, Dodon nu mai face față situației și a decis, probabil, să meargă până unde? Pentru că, iarăși, el declară că guvernul Chicu rămâne în picioare. Ce înseamnă asta? Pe de altă parte, spune că va susține un guvern care va fi propus de Maia Sandu. Deci, iarăși se bat cap în cap două declarații la o distanță de câteva ore pronunțate de același Igor Dodon”, constată Victor Ciobanu.

Într-un alt interviu, analistul și editorialistul Nicolae Negru a declarat că este un semnal că haosul și deruta domnește în capul lui Igor Dodon. „Acum câteva zile zicea cu totul altfel, că actualul guvern rămâne în picioare, că trebuie sprijinit, că alegerile parlamentare anticipate vor fi organizate la toamna viitoare, prin octombrie. Nu asta spunea el? Au trecut câteva zile și de acum spune altceva”, a notat analistul.

În opinia sa, este o mișcare electorală și el se gândește la alegerile parlamentare anticipate, dar se teme de răspunderea care îi revine în procesul guvernării. „Fiindcă nu a guvernat prea strălucit nici pandemia, nu administrat-o în acțiunile antipandemie, anti-COVID. Și nici din punct de vedere economic nu a strălucit, nu a ajutat businessul, nici mic, nici mijlociu, poate doar pe cel mare, într-un fel, l-a corcolit. Și prin această mișcare el vrea să pună tot dezastrul pe care l-a creat, tot răul pe care l-a făcut el, toate insuccesele partidului socialiștilor, ale guvernării, deci, a guvernului Chicu, vrea să le pună pe umerii Maiei Sandu. E un fel de șmecherie, e o stratagemă, aceasta, foarte primitivă, la drept vorbind”, spune Nicolae Negru.

Analistul este de părere că Igor Dodon, și până la alegerile prezidențiale, nu voia să organizeze alegeri anticipate, iar acum – nici atâta. „Acuma, când, cum spuneam mai înainte, simpatiile unui segment electoral s-au îndepărtat de Partidul Socialiștilor, de Dodon, acuma, când el a suferit înfrângere, o înfrângere zdrobitoare, o înfrângere convingătoare, și rezultatul alegerilor anticipate ar putea să nu fie plăcut pentru socialiști și pentru Dodon. De aceea, da, el va pune piedici, dacă va putea, dar asta va depinde și de Șor, și de Plahotniuc”, a mai spus Nicolae Negru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău