Analiști: Rusia a adoptat o poziție mai rigidă în privința reglementării transnistrene

  • 23 Noiembrie 2012 13:16
Analiști: Rusia a adoptat o poziție mai rigidă în privința reglementării transnistrene

Biroul pentru reintegrare a anunțat joi, 22 noiembrie, că întrevederea care urma să aibă loc la sediul Misiunii OSCE de la Chișinău a fost amânată din cauza Tiraspolului.

Rusia a adoptat o poziție mai rigidă în privința reglementării transnistrene și din această cauză negocierile stagnează în ultimul timp, consideră analiștii politici, după ce Tiraspolul a renunțat la o întrevedere programată anterior între vicepremierul Eugen Carpov și reprezentantul Tiraspolului la tratative, Nina Ștanski. 

Biroul pentru reintegrare a anunțat joi, 22 noiembrie, că întrevederea care urma să aibă loc la sediul Misiunii OSCE de la Chișinău a fost amânată din cauza Tiraspolului. Acest lucru s-a întâmplat după ce la ultimele întâlniri nu s-a ajuns la la numitor comun pe marginea mai multor probleme.

Pe parcursul acestei luni, oficiali de la Chișinău și reprezentanți ai OSCE și Uniunii Europene au vorbit despre o stagnare în procesul de negocieri în formatul 5+2, dar și în dialogul între Chișinău și Tiraspol, în comparație cu începutul anului.

O cauză a acestei stagnări ar fi poziția Rusiei care a devenit mai dură, în special după numirea lui Dmitri Rogozin ca reprezentant al Kremlinului pentru Transnistria, a declarat postului nostru de radio, analistul politic Roman Mihăieș. El consideră că Moscova va exercita presiuni și în continuare asupra Chișinăului, așteptând cedări, mai ales în ceea ce privește deschiderea unui consulat la Tiraspol. Roman Mihăieș.

Și expertul Oazu Nantoi crede că Rusia a devenit mai dură după revenirea lui Vladimir Putin în funcția de președinte. În același timp, potrivit analistului, Republica Moldova nici nu trebuie să aștepte rezultate pozitive în cadrul negocierilor în formatul 5+2.

Amintim că săptămâna viitoare la Dublin va avea loc o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2. Tratativele în problema transnistreană  au fost reluate în noiembrie 2011, după o pauză de aproape șase ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău