ANALIST POLITIC: Aparenta înțelegere dintre marile puteri în privința R.Moldova ar sugera că se pregătește ceva pe dosarul transnistrean
-
15 Iulie 2019 13:45
Participanții la negocierile în formatul 5+2 în procesul de reglementare transnistreană s-ar putea reuni în următoarele luni în vederea unor discuții politice substanțiale, anunță OSCE în urma unei vizite în Republica Moldova a reprezentanților mediatorilor și observatorilor.
Experții susțin că în urma ultimelor evoluții atât de la Chișinău, cât și de la Kiev, sunt create anumite premise pentru a impulsiona identificarea unei soluții pentru reglementarea conflictului transnistrean, dar, în același timp, au crescut și riscurile ca aceasta să fie una defavorabilă Republicii Moldova. Relatează Radio românia Chișinău.
Situația creată în ultima lună la Chișinău, în special aparenta înțelegere dintre marile puteri în privința Republicii Moldova, ar sugera că se pregătește ceva pe dosarul transnistrean, ca parte a unui pachet mai mare de securitate, care include în primul rând Ucraina, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță.
În opinia sa, soluționarea dosarului transnistrean, unul mai vechi și mai simplu decât conflictul din Ucraina, ar putea fi un prim pas spre asigurarea securității în regiune. Totuși, Ion Tăbârță consideră că încă e prematur pentru a ne aștepta la rezultate concrete.
„Nu putem fi siguri că acest proces care s-a inițiat – consensul fără compromis între Occident și Federația Rusă în privința schimbării guvernării neapărat va duce la înțelegeri concrete. Mai degrabă este o tatonare a terenului, ca ulterior să urmărim anumite înțelegeri în privința problematicii transnistrene”.
Pe de altă parte, analistul politic Anatol Țăranu consideră că ultimele evoluții comportă și anumite riscuri. În special cel ca marile cancelarii să ajungă la un consens în privința reglementării conflictului transnistrean, în detrimentul Republicii Moldova.
„Cunoaștem cât de influent este factorul extern în politica moldovenească, astfel că în cazul unei înțelegeri în interiorul formatului marilor puteri, ne-am putea trezi cu surprize foarte neplăcute. Din acest punct de vedere, eu consider că în situația creată riscurile federalizării au crescut.”
Mediatorii și observatorii în formatul de negocieri „5+2” au vizitat la sfârșitul săptămânii trecute Chișinăul și Tiraspolul. În urma acestora a fost anunțat că în următoarele trei luni ar putea avea loc „discuții politice substanțiale” în formatul „5+2” la Bratislava, Slovacia. La acestea ar urma să fie evaluate progresele înregistrate și să fie identificate problemele prioritare în domeniul măsurilor de consolidare a încrederii.