ANALIST POLITIC | „ANI a eșuat ca instituție pentru că nu a livrat societățile lucrurile pentru care a fost creată”

  • 16 Ianuarie 2019 14:28
ANALIST POLITIC | „ANI a eșuat ca instituție pentru că nu a livrat societățile lucrurile pentru care a fost creată”

Procesul electoral de la începutul acestui an poate fi calificat ca unul viciat, susțin analiștii politici, după ce mai mulți candidați la funcția de deputat, considerați controversați, au primit certificate de integritate. Recent, Autoritatea Națională pentru Integritate a fost atacată în judecată de o formațiune politică pentru că ar fi eliberat certificate de integritate lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Detalii are Cristina Popușoi.

Reprezentanții Autorității Naționale de Integritate au declarat că Instituția este obligată prin lege să elibereze certificate de integritate oricărei persoane care i se adresează, după ce Partidul „Casa Noastră Moldova” a atacat ANI în judecată și cere anularea certificatelor de integritate eliberate lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor. Șeful serviciului de presă al ANI, Victor Moloșag.

„Conform legii, certificatul de integritate include informația despre actele de constatare rămase definitive în ultimii trei ani. Acest act conține informații despre averile nejustificate constatate, despre conflictele de interese consumate constate, despre restricțiile încălcate, interdicțiile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică ce derivă din actele de constatare ale ANI sau din hotărârile judecătorești definite.

Dacă o persoană este într-un proces de judecată și nu există o hotărâre a instanței de judecată definitivă cu interdicția de a ocupa o funcție publică, atunci ANI nu are temei să facă mențiunea respectivă. La ANI se duce evidența actelor de constatare. În societate există o percepție greșită, că dacă cineva se adresează după certificat de integritate, atunci ANI inițiază în privința acestei persoane o verificare și vede ce are, dar nu este așa. ANI menționează în acest certificat dacă persoana respectivă a avut în ultimii trei ani încălcări”. 

Pe de altă parte, analistul politic Vlad Țurcanu consideră că aceste certificate de integritate pe care candidații la alegeri sunt obligați să le prezinte, ar reprezenta o judecată de valoare pentru cetățeni. Iar felul în care ANI eliberează aceste certificate viciază scrutinul din 24 februarie 2019.

„Ne-am fi așteptat că o instituție care a fost girată inclusiv de Uniunea Europeană, să primim niște argumente, care să nu ridice atâtea semne de întrebare câte s-au văzut în ultimele zile. Văd două consecințe ale acestei abordări de care a dat dovadă ANI: una se referă la alegerile parlamentare și anume că procesul electoral se poate interpreta ca fiind viciat din cauza acestei abordări nemulțumitoare, îndoielnice chiar.

Și a doua consecință vizează însăși instituția: nu am avut mari așteptări știind cum s-a creat în urmă cu un, dar este limpede acum, că ANI a eșuat ca instituție pentru că nu a livrat societățile lucrurile pentru care a fost creată. Cred că va trebui să ne întoarcem la această entitate și să o croim astfel încât ea să fie în slujba comunității și nu a politicului”. 

Anterior președintele Parlamentului, Andrian Candu, declara că necesitatea certificatelor de integritate pentru persoanele care vor să dețină o funcție publică, a fost instituită pentru ca persoane ca Ilan Șor să nu ajungă în Parlament.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău