Ana Revenco: Acest control coordonat este un mecanism firesc al relațiilor de prietenie, de frăție între Republica Moldova și România

  • 09 Februarie 2023 16:38
Ana Revenco: Acest control coordonat este un mecanism firesc al relațiilor de prietenie, de frăție între Republica Moldova și România

Ministra Afacerilor Interne a Rep. Moldova, Ana Revenco, și omologul său din România Lucian Bode, au semnat, astăzi, un acord între cele două guverne privind efectuarea unui control de frontieră coordonat în vămile Albița și Leușeni. Punctul de trecere al frontierei cu o singură oprire, la Albița, ar putea fi operațional din primăvară, după ratificarea Acordului de către guvernul de la Chișinău și votul în Parlamentul de la București, scrie Radio Chișinău.

Efectele războiul din Ucraina, care a generat creșterea fără precedent a traficului de persoane și de mărfuri prin punctele de trecere a frontierei dintre Rep. Moldova și România a stat la baza inițierii acestui proiect. Controlul coordonat la frontieră ar urma pe de o parte să fluidizeze traficul iar pe de alta parte să sporească securitatea frontierei și să ducă la un mai mare control al criminalității organizate transfrontaliere, a subliniat ministra de Interne, Ana Revenco.

 „Acest control coordonat este un mecanism firesc al relațiilor de prietenie, de frăție între Republica Moldova și România, un mecanism generat de războiul din Ucraina, care schimbă esențial lucrurile, dar în egală măsură și de schimbările care dinamizează relațiile comerciale între țările noastre. Acordul este născut din nevoia țărilor noastre de a avea un mecanism nou care să asigure la alt nivel securitatea frontierelor”, a declarat Ana Revenco.

Acordul consolidează cooperarea între Rep. Moldova și România mai ales în contextul creșterii traficului la frontieră. Ministrul de Interne de la București, Lucian Bode, a spus că un număr record de traversări s-a înregistrat după declanșarea războiului în Ucraina.

Anterior declanșării agresiunii militare ruse nejustificate împotriva Ucrainei, înregistram anual mai puțin de 5 milioane de treceri ale frontierei comune cu Republica Moldova.  În anul 2022, polițiștii de frontieră au înregistrat un număr record de aproape 9,2 milioane de treceri prin cele șase puncte de frontieră, dintre care aproape 40% fiind procesate prin vama Albița. Un număr atât de mare de treceri ale frontierei demonstrează că statele noastre sunt mai interconectate ca niciodată, însă ne determină să fim pro activi pentru dezvoltarea și optimizarea infrastructurii de la frontieră astfel încetat să avem în comun mult mai multe lucruri dincolo de limbă,  istorie, cultură  și valori” a menționat Lucian Bode.

Autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului își propun ca în viitor toate cele șase puncte actuale de trecere a frontierei între cele două state să se realizeze cu o singură oprire.

Amintim că din cauza războiului din Ucraina, care a dus la întreruperea lanțurilor logistice de aprovizionare, prin blocarea porturilor ucrainene, vara trecută s-au înregistrat situații în care sute de tiruri încărcate cu mărfuri au fost nevoite să aștepte zile întregi, formând cozi de zeci de kilometri la frontiera dintre Rep. Moldova și România.

Premierii celor două țari au convenit în iunie 2022 la București instituirea controlului comun la punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău