Ana Revenco: „Prevenirea înseamnă anticipare, iar anticiparea este imposibilă dacă nu apelăm la cele trei reguli de cooperare, comunicare și coordonare”

  • 10 Mai 2023 13:13
Ana Revenco: „Prevenirea înseamnă anticipare, iar anticiparea este imposibilă dacă nu apelăm la cele trei reguli de cooperare, comunicare și coordonare”

Experți în securitate din 11 state ale UE s-au întâlnit astăzi, 10 mai, în cadrul celei de-a 6-a ședințe operaționale a Centrului de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în R. Moldova. Principalele riscuri de securitate sunt generate de războiul din proximitatea R. Moldova, iar prima sarcină a grupului de lucru al Centrului trebuie să fie prevenirea traficului și confiscarea armelor, fenomen care ia amploare în regiune, în contextul războiului, au atenționat autoritățile, scrie Radio Chișinău.

În cadrul deschiderii sesiunii de lucru a Centrului de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat că toate structurile de securitate resimt la un alt nivel provocările ce derivă din faptul că suntem în apropiere de război și care generează pericole ce fac să fie regândit modul cum se poate manifesta astăzi terorismul.

 Prevenirea înseamnă anticipare, iar anticiparea este imposibilă dacă nu apelăm la cele trei reguli de cooperare, comunicare și coordonare. Doar așa noi vom putea crea acea cupolă de securitate atât de necesară în circumstanțele de astăzi, care ne obligă pe noi cei din sistemul de securitate din Rep. Moldova să dinamizăm pe toate canalele și pe toate nivelele, cooperarea cu toate agențiile de securitate la nivel European și noi asta deja o facem, deja lucrăm pe cazuri comune”, a spus Ana Revenco.

Securitatea frontierelor  este prima linie de apărare, a subliniat Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Mustață. Dezinformarea, atacurile hibride, rămân printre principalele riscuri la adresa R. Moldova, a spus directorul SIS:

„Republica Moldova se află în zona proximă a războiului din Ucraina și se resimte o serie de efecte negative în acest sens. Suplimentar ne confruntăm cu tentative de destabilizarea situației în țară. Avem dependență energetică, criză economică, dezinformare și agenți de influență. Astfel, se dorește o amplificare a presiunii pe conducerea statului, influențarea deciziilor, subminarea securității naționale, a statului de drept, a proceselor economico-sociale, sabotarea parcursului nostru european și returnarea țării în anumite zone de influență contrar intereselor noastre naționale. Îmi exprim încrederea că asigurarea securității regionale poate fi realizată doar printr-un efort coordonat la nivelul național și european unde Rep. Moldova este un partener ne încredere și deschis pentru cooperare”, a spus Alexandru Mustață.

Țările membre ale Uniunii Europene au reiterat sprijinul pentru R. Moldova, care joacă un rol important în securitatea regională. Ambasadorul delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks a declarat că mult în următorii ani se va aprofunda și mai cooperarea Rep. Moldova cu UE:

Provocările legate de securitate evoluează și trebuie să subliniem acea asistență de 40 de milioane de euro aprobată de către UE pentru reziliență, pace și misiunea parteneriatului civil care a fost trimisă în Rep. Moldova zilele trecute. Domeniile gestionării crizelor și amenințărilor hibride, securitatea cibernetică și alte domenii vor fi în vizorul acestei misiuni. Continuăm operarea și pe domeniul intern, Moldova trebuie să continue să consolideze capacitățile instituțiilor, să modernizeze echipamentele și procesele aplicate”, a spus Janis Mazeiks.    

Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Ilkka Salmi a spus că actualmente în Republica Moldova nu există o amenințare semnificativă din punct de vedere al terorismului, dar este important ca țara să întreprindă măsuri pentru a putea preveni astfel de provocări.

În contextul organizării la Chișinău a Summitului Comunității Politice din 1 iunie, el a spus că acest eveniment important  reprezintă o oportunitate pentru abordarea subiectelor de securitate transfrontalieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău