Ana Revenco: „Noi trebuie să intensificăm cooperarea, avem nevoie de bugete mai mari și avem nevoie de specialiști”

  • 20 Octombrie 2022 13:35
Ana Revenco: „Noi trebuie să intensificăm cooperarea, avem nevoie de bugete mai mari și avem nevoie de specialiști”

Securitatea europeană se schimbă în ochii noștri, iar protecția R. Moldova și a vecinilor săi poate fi asigurată prin intensificarea cooperării și creșterea bugetelor în acest sens, a declarat ministra de Interne Ana Revenco la cea de-a treia reuniune a Centrului de asistență UE pentru securitate internă și managementul frontierelor al Republicii Moldova, organizată de Ministerul Afacerilor Interne și Uniunea Europeană. Ambasadorul european a atenționat că mobilizarea în Rusia poate genera un nou val de refugiați, transmite Radio Chișinău.

El a subliniat că UE și-a asumat angajamentul să consolideze reziliența R. Moldova și asistența în gestionarea frontierei, a fluxului de refugiați și depistarea rețelelor criminale.

Obiectivul principal este siguranța cetățenilor Republicii Moldova, împreună cu cei europeni, iar în acest scop este necesară intensificarea cooperării și un plan de acțiuni comun Moldova-UE, a subliniat ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco:

 „Noi trebuie să intensificăm cooperarea, avem nevoie de bugete mai mari și avem nevoie de specialiști. Noi suntem ferm convinși că dacă prioritizăm și îmbunătățim cooperarea vom reuși să asigurăm siguranța cetățenilor noștri aici, siguranța vecinilor și în general a tuturor cetățenilor din Europa. Acesta este obiectivul nostru cuprinzător de astăzi. La finalul acestor două zile trebuie să avem un plan concret de acțiuni. O prioritate esențială va fi o analiză comună între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Ceea ce înseamnă că noi cu toții vom face efortul să vedem, ceea ce nu se vede”, a declarat Ana Revenco.

Uniunea Europeană și-a asumat angajamentul să consolideze reziliența Republicii Moldova în contextul agresiunii ruse în Ucraina, dar și în general, a subliniat șeful Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, referindu-se  inclusiv la atacurile Rusiei cu rachete asupra Ucrainei, care au survolat și teritoriul R. Moldova.  Totodată, el a spus că reuniunea reprezintă încă un pas spre a pune capăt criminalității.

 „Atât moldovenii, cât și Ucrainenii sunt parte a familiei Europene și au dreptul să își decidă propriul viitor. UE și-a asumat angajamentul să consolideze reziliența Rep. Moldova în contextul agresiunii Rusiei față de Ucraina, dar și reziliența Moldovei în general. Traficul de persoane rămâne a fi o amenințare pentru că vizează în special persoanele vulnerabile. Traficanții țintesc și profită de vulnerabilitățile economice și sociale. Evenimentul de astăzi este un pas suplimentar de a pune capăt criminalității”, a declarat Jānis Mažeiks.

La rândul său, Coordonatoarea UE în domeniul antitrafic Diane Schmitt a declarat că unele rezultate deja sunt, însă riscul încă există, iar prevenirea, cooperarea și sensibilizarea în acest sens funcționează:

 „Cooperarea cu Rep. Moldova este foarte importantă pentru Uniunea Europeană și pentru regiune. Ceea ce ține de traficul de persoane care este o crimă teribilă, acesta este un subiect prioritar pentru agenda politică, având în vedere numărul foarte mare de femei și copii care fug din Ucraina din cauza agresiunii militare a Rusiei, împotriva Ucrainei și respectiv pot deveni ținte a traficanților de persoane. Unele rezultate deja sunt, însă riscul încă există. Ce putem să învățăm din această cooperare este că prevenirea sensibilizarea și cooperarea într-adevăr funcționează”, a declarat Diane Schmitt.

Amintim că hub-ul de securitate găzduiește întâlniri regulate între reprezentanții UE, agenții europene, statele membre ale UE și autoritățile Republicii Moldova, pentru a sprijini cooperarea în domeniul securității interne și gestionării frontierelor.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău