Amnesty International solicită rebelilior Houthi să elibereze zece jurnaliști pe care îi țin captivi din 2015
-
01 Mai 2019 11:45
Amnesty International solicită mișcării Houthi din Yemen, care controlează capitala Sanaa, să elibereze zece jurnaliști pe care îi ține captivi de peste patru ani, pentru acuzații de presupuse acte de spionaj, informează Reuters, citat de Rador.
În 2014, gruparea Houthi, aliată Iranului, a înlăturat de la putere guvernul yemenit recunoscut internațional, determinând intervenția în 2015 a coaliției militare musulmane, condusă de saudiți, care încearcă, încă, să reinstaleze guvernul condus de Abd-Rabbu Mansour Hadi.
Potrivit Amnesty, cei zece bărbați au fost capturați în vara anului 2015, iar în decembrie 2018 au fost puși oficial sub acuzare pentru diverse infracțiuni, inclusiv pentru spionaj și ajutarea coaliției. Acuzațiile au fost formulate de o instanță de judecată specializată în cazuri legate de terorism.
"Este complet strigător la cer că acești bărbați riscă pedeapsa capitală pentru că-și făceau datoria. Acuzațiile formulate împotriva lor sunt false și ar trebui să se renunțe imediat la ele", a anunțat printr-un comunicat Rasha Mohamed, investigator pentru Yemen din cadrul Amnesty International. Unii dintre jurnaliști lucrau pentru organisme media online afiliate partidului Islah, parte a guvernului lui Hadi, se mai arată în comunicatul Amnesty.
Nouă dintre jurnaliști au fost arestați în timpul unui raid efectuat într-un hotel din capitala Sanaa, în timp ce al zecelea a fost reținut la domiciliul său de către forțele rebele Houthi. Nu se știe, deocamdată, când va avea loc procesul celor zece jurnaliști. "Pe durata detenției lor, bărbații au dispărut forțat, au fost plasați în regim de detenție fără comunicare, nu au avut dreptul la acces la servicii și îngrijiri medicale și au suferit torturi și alte rele tratamente", mai menționează Amnesty. La solicitarea Reuters pentru formularea unui punct devedere, șeful Comitetului Revoluționar Suprem al rebelilor Houthi, Mohammed Ali al-Houthi, a transmis prin intermediul serviciului WhatsApp:
"Nu există adevăr în ceea ce pretind unii... Să prezinte dovezi că acești oameni există și sunt jurnaliști". Grupurile de activiști au acuzat toate partidele implicate în cei patru ani de conflict, inclusiv coaliția și guvernul lui Hadi, că au operat detenții arbitrare. Conflictul, perceput în regiune a fi un război prin interpuși între Arabia Saudită și Iran, s-a soldat cu uciderea a zeci de mii de oameni și a împins Yemenul în pragul foametei. Rebelii Houthi, care controlează majoritatea centrelor urbane în această țară profund afectată, neagă că ar fi mascotele Iranului și susțin că revoluția lor este împotriva corupției.
Sursa: rador