Amnesty International: Poliția din Hong Kong a folosit o forță disproporționată în timpul marșului de Anul Nou

  • 02 Ianuarie 2020 10:38
Amnesty International: Poliția din Hong Kong a folosit o forță disproporționată în timpul marșului de Anul Nou

Poliția din Hong Kong a folosit o forță disproporționată în timpul marșului amplu de Anul Nou care a scos în stradă 1,3 milioane de persoane, a declarat joi directorul Amnesty International pentru regiune, Man-kei Tam, potrivit DPA, preluat de Agerpres.

"Încă de la începutul marșului a existat o prezență masivă a forțelor speciale ale poliției, care i-au monitorizat și disciplinat pe protestatari în mod provocator", a spus reprezentantul Amnesty, care a fost prezent când poliția a pus capăt demonstrației.

Când un grup de persoane a vandalizat sediul unei bănci, "situația putea fi rezolvată ușor", a afirmat el.

"În schimb, ei au lansat gaze lacrimogene în mulțimile de protestatari pașnici, punând capăt brusc unui marș legal", a precizat Man-kei Tam.

El a mai spus că un parlamentar al Partidului Democrat, Hui Chi Fung, a primit spray cu piper în față de la o mică distanță pentru că a cerut poliției să se calmeze.

"Amnesty International consideră că acțiunile poliției împotriva protestatarilor sunt disproporționate și arată o atitudine de răzbunare", a afirmat el.

"În ultima săptămână, poliția a acționat fără reținere, iar acest lucru nu a ajutat la detensionarea situației", a declarat Tam, adăugând că acest comportament care "îi provoacă pe protestatari" cu siguranță funcționează împotriva strategiei liderei din Hong Kong, Carrie Lam.

Ea este criticată pe plan internațional pentru felul în care gestionează demonstrațiile și pentru refuzul ferm de a deschide o anchetă independentă asupra informațiilor privind brutalitatea poliției împotriva protestatarilor.

Marșurile din Hong Kong fac parte dintr-o mișcare pro-democrație care a apărut anul trecut în urma unor proteste împotriva unui proiect de lege abandonat între timp. Respectivul proiect de lege ar fi oferit guvernului din Hong Kong puterea de a-i judeca pe disidenți în fața unei instanțe din China continentală, unde statul de drept este mult mai slab decât în Hong Kong.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău