Amnesty International Moldova: Suntem îngrijorați că guvernul subminează independența justiției pentru a obține dividende politice
-
16 Aprilie 2020 13:18
Respectarea drepturilor omului rămâne o mare provocare pentru Republica Moldova. Situația respectivă e cauzată de faptul că majoritatea guvernelor de la Chișinău au fost axate pe interesele lor politice, iar drepturile cetățenilor trec pe plan secundar. Sistemul de justiție nu este independent, iar mass-media mai este monopolizată, arată un raport al Amnesty International despre respectarea drepturilor omului în 2019. Totodată, experții atenționează că în perioada pandemiei, instituirea stării de urgență nu trebuie să fie un pretext pentru a încălca drepturile omului.
Anul 2019 a fost unul agitat din punct de vedere politic în Rep. Moldova, iar toate aceste schimbări de la guvernare s-au reflectat negativ asupra drepturilor omului. Niciunul dintre cele trei guverne care s-au perindat anul trecut la Chișinău nu și-a dus până la capăt agenda, iar cheltuielile Rep. Moldova pentru asistența socială au fost cele mai mici din regiune. Dualitatea de guverne de la Chișinău din anul trecut, dosarul profesorilor turci expulzați abuziv din Rep. Moldova sunt câteva aspecte care umbresc drepturile omului.
Și justiția rămâne în continuare influențată de politicieni, iar în trei decenii nu s-a făcut o reformă esențială în acest sector. Sunt îngrijorări serioase referitor la separația puterilor în stat, spune expertul Amnesty International Moldova, Mihai Dornescu.
„Magistrații și independența lor e subminată. Este lipsa unui sistem judecătoresc independent funcțional în R. Moldova. Atentarea la independența magistraților sunt semnele uzurpării puterilor executive și legislative asupra celei judecătorești. Suntem îngrijorați că guvernul subminează independența justiției pentru a obține dividende politice.”
Nici în 2019, Rep. Moldova nu a rezolvat dosarul „7 aprilie” și nu au creat așa cum a promis o instituție independentă, care să se ocupe de rezolvarea cazurilor de tortură. Expertul Olesea Doronceanu spune că anul trecut au fost mai puține plângeri de tortură.
„Pe parcursul anului 2019, numărul de sesizări de tortură a scăzut, în schimb numărul cazurilor de rele tratamente a crescut(…)La zece ani de la șapte aprilie, există problema imunității persoanelor care au aplicat tortura la evenimentele din 7 aprilie. O bună parte din numărul dosarele legate de 7 aprilie care au ajuns în starea de judecată, persoanele nu au fost trase la răspundere. De asemenea, există condiții de sănătate inadecvate și incomplete în penitenciare, iar persoanele bolnave ajunse în custodie nu au acces la servicii de sănătate.”
În contextul pandemiei de COVID-19, experții Amnesty International atrag atenția că starea de urgență nu trebuie să fie un pretext pentru a încălca drepturile omului. Directorul executiv al Amnesty, Veaceslav Tofan.
„Pandemia ne-a afectat pe toți, dar asta nu trebuie să fie un motiv pentru a încălca drepturile omului sau pentru a întreprinde măsuri populiste și de interes de grup. În această perioadă, autoritățile trebuie foarte clar și atent să prioritizeze investirea resurselor publice și a bugetelor pentru a avea un impact cât mai beneficiu asupra drepturilor omului.”
Experții subliniază că în această perioadă, un lucru foarte important e protejarea sănătății publice.