Amnesty International - Moldova | Expulzarea cetățenilor turci din R.Moldova a pus în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor

  • 06 Septembrie 2018 20:08
Amnesty International - Moldova | Expulzarea cetățenilor turci din R.Moldova a pus în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor

Șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost expulzați astăzi de pe teritoriul Republicii Moldova, conform unui anunț al Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit unor informații din presă, cel puțin patru dintre aceștia sunt cetățeni turci angajați ai liceului moldo-turc Orizont din Chișinău, instituție considerată de autoritățile de la Ankara ca fiind apropiată de rețeaua opozantului Fetullah Gullen.

Cei șapte cetățeni străini au fost declarați indezirabili în Republica Moldova pentru că ar exista indicii că ar desfășură acțiuni ilegale în mai multe țări, potrivit unui comunicat al Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău.   Reprezentanții SIS au refuzat să spună dacă este vorba despre angajați de la liceul „Orizont”.

Potrivit avocatului cetățenilor turci, Nicolae Frumosu, în dimineața zilei șase persoane de la liceul turc „Orizont”, au fost reținute în cadrul unei operațiuni a Centrului Antiterorist al SIS. Ulterior două persoane au fost eliberate. Câțiva cetățeni turci care ar fi fost expulzați, locuiau în R. Moldova de 20 de ani și ar fi solicitat azil politic în Republica Moldova.

Mai multe organizații care apără drepturile omului în Republica Moldova au condamnat acțiunile autorităților de la Chișinăului, care pun în pericol viața și securitatea oamenilor și afirmă că aceste expulzări trădează interese politice ascunse.  SIS, sub pretexte nefondate și neîntemeiate, a pus în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor, atenționează „Amnesty International - Moldova”.

Reacții au venit și din partea partidelor de opoziție, care i-au acuzat pe Igor Dodon și pe Vladimir Plahotniuc de faptul că ar fi pus la cale reținerea cetățenilor turci, calificând-o drept „abuzivă și brutală”. Acuzațiile au fost negate de Partidul Democrat, iar președintele Igor Dodon a acuzat presa  de duble standarde în acest caz, amintind de expulzările diplomaților ruși.

Analistul politic Nicolae Negru califică aceste expulzări drept suspecte, care ar putea scoate la iveală relații obscure dintre conducerea de la Chișinău și președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Anterior, directorul liceului turc „Orizont” din Chișinău, Turgay Șen, a mai fost reținut de poliție, dar eliberat la scurt timp. El consideră că este persecutat de autoritățile Turciei din motive politice în cadrul urmăririi clericului Fethullah Gulen, acuzat de autoritățile turce de organizarea puciului eșuat din iulie 2016.

În anul 2017, premierul Turciei, a cerut autorităților moldovene, în cadrul unei vizite oficiale la Chișinău, închiderea rețelei de licee „Orizont”, deoarece ar face parte dintr-o rețea teroristă, condusă de clericul Fethullah Gülen.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:8,75 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău