Amnesty International | Execuțiile în scădere. Două țări au abolit pedeapsa cu moartea

  • 19 Aprilie 2018 11:25
Amnesty International | Execuțiile în scădere. Două țări au abolit pedeapsa cu moartea

Amnesty International a înregistrat o scădere a numărului de execuții și condamnări la moarte în 2017, mai puțin cu 1000 de execuții și cu 2600 de noi condamnări – o scădere de 4% și, respectiv, 17% față de 2016.

Aceasta se datorează scăderii considerabile a numărului de execuții în cele trei țări: Iran, Arabia Saudită și Pakistan care în 2016 au înregistrat cele mai multe execuții. China a fost din nou liderul mondial la numărul de execuții, însă cifrele au rămas clasificate drept secret de stat.

Două țări – Guineea și Mongolia – au abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile, în timp ce Guatemala a devenit aboliționistă pentru crime obișnuite, cum ar fi omorul.

În regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, Iranul, Arabia Saudită și Irakul au rămas printre liderii mondiali privind execuțiile. Bahrain, Iordania, Kuweit și Emiratele Arabe Unite au reluat execuțiile.

S-au înregistrat progrese în regiunea Africii Sub – Sahareene. Au fost înregistrate execuții în Somalia și Sudanul de Sud – cu trei țări mai puțin decât în 2016 – în 15 țări au fost pronunțate pedepse cu moartea, cu 2 mai puțin față de 2016.

În mai multe țări din regiunea Asia-Pacific, au fost pronunțate sentințe care contravin legii internaționale, pedepsele cu moartea fiind adesea impuse ca pedeapsă obligatorie și pentru infracțiunile non-letale, cum ar fi traficul de droguri.

SUA a rămas unica țară din regiunea Americii, care a mai aplicat pedeapsa cu moartea și în 2017 pentru al 9-lea an consecutiv.

În regiunea Europei și a Asiei Centrale, Belarus a fost singura țară care impune pedepse cu moartea și execuții.

Amnesty International este împotriva pedepselor cu moartea în toate cazurile fără excepție, indiferent de natura, circumstanțele infracțiunii sau metoda utilizată de stat pentru executarea persoanelor condamnate la moarte.

Sursa: Amnesty Moldova

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău