America de Sud se confruntă cu valuri de căldură în mijlocul iernii. În Chile a fost cea mai caldă zi de iarnă din ultimii 72 de ani

  • 04 August 2023 17:20
America de Sud se confruntă cu valuri de căldură în mijlocul iernii. În Chile a fost cea mai caldă zi de iarnă din ultimii 72 de ani

Continentul sud-american se topește în mijlocul iernii. Mai multe țări se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate pentru aceasta perioadă a anului. Schimbările climatice și El Nino alimentează valurile de căldură, transmite CNN, citat de Digi24.ro.

Chile și Argentina s-au confruntat cu condiții asemănătoare verii, din cauza unui un val de căldură care a început în iulie și a împins temperaturile la 38 de grade Celsius, în unele locuri, cu mult peste media pentru această perioadă a anului. Maximiliano Herrera, un climatolog care urmărește temperaturile extreme de pe tot globul, a declarat pentru CNN că America de Sud se confruntă cu un „o iarnă aprigă cu valuri de căldură”.

Deși astfel de valuri de căldură nu sunt nemaiauzite pe continent, acestea au „caracteristici excepționale pentru zonă, durată, intensitate și perioadă, fiind la începutul lunii august”, a spus Herrera, adăugând că „zeci de stații meteo înregistrează cele mai ridicate temperaturi din prima jumătate a lunii august." Luna august în emisfera sudică este comparabilă cu luna februarie în emisfera nordică.

Ministrul mediului din Chile, Maisa Rojas, a declarat că lumea se confruntă cu evenimente extreme de săptămâni întregi. „Ieri a fost rândul Americii de Sud și Chile”, a spus ea într-o postare pe Twitter miercuri.

America de Sud se confruntă cu valuri de căldură în mijlocul iernii. În Chile a fost cea mai caldă zi de iarnă din ultimii 72 de ani

În regiunea muntoasă a Anzilor din Chile, temperaturile au urcat la 38,9 grade Celsius marți, potrivit lui Herrera, care a descris evenimentul ca fiind „de neimaginat” pentru mijlocul iernii și a spus că „rescrie toate cărțile climatice”. În regiunea Coquimbo, din nordul Chile, temperaturile medii sunt de aproximativ 22 de grade Celsius în februarie, la apogeul verii.

Dar anul acesta, la mijlocul iernii, au urcat foarte sus. În Vicuna s-au atins 37,1 grade Celsius pe 2 august. „Această temperatură este cea mai ridicată înregistrată în această perioadă pe tot teritoriul Chile”, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Direcției de Meteorologie din Chile.

De asemenea, se marchează a doua cea mai ridicată temperatură înregistrată pentru iarna din această țară, care durează din iunie până în august. Doar în august 1951 s-a mai înregistrat o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius în Copiapo. „Marți a fost probabil cea mai caldă zi de iarnă din nordul Chile din ultimii 72 de ani”, a declarat pentru CNN Raul Cordero, climatolog la Universitatea Groningen din Olanda.


Capitala Buenos Aires – unde temperaturile în august sunt în medie de 18 grade Celsius a cunoscut cel mai cald început de august din 117 ani de date, cu temperaturi peste 30 de grade Celsius la 1 august, recordul pentru această zi fiind de 24,6 grade Celsius, stabilit în 1942.

Temperaturile ridicate sunt de așteptat să continue în următoarele cinci până la șase zile, mai ales în nordul Argentinei, Paraguay, Bolivia și sud-vestul Braziliei, unde ar putea ajunge până la 40 de grade Celsius, a declarat Herrera pentru sursa citată.

„Ceea ce experimentăm este combinația a două fenomene: o tendință de încălzire globală din cauza schimbărilor climatice, plus fenomenul El Nino”, a transmis Rojas pe X. El Nino, un model climatic natural care își are originea în Oceanul Pacific tropical, aduce temperaturi la suprafața mării mai calde decât media și are o influență majoră asupra vremii de pe tot globul. Pe lângă încălzirea globală, cauzată de arderea combustibililor fosili, temperaturile pot atinge niveluri record.

El Nino este aici și lumea trebuie să se pregătească pentru căldură chiar mai extremă, avertizează agenția meteorologică a ONU.

Această căldură extremă din anumite părți ale Americii de Sud se încadrează într-un model global mai larg. Iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată pe planetă, cu o marjă semnificativă, iar oamenii de știință au descoperit că valurile de căldură care au cuprins părți din SUA, sudul Europei și China în vara emisferei nordice au fost, cel mai probabil, provocate din crize climatice cauzate de om.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău