America de Nord | Rechini înghețați, elani îngropați în zăpadă: consecințele temperaturilor glaciare

  • 06 Ianuarie 2018 15:00
America de Nord | Rechini înghețați, elani îngropați în zăpadă: consecințele temperaturilor glaciare

Valul de frig care se abate în această perioadă asupra nordului continentului nord-american afectează și fauna sălbatică, inclusiv rechinii, mai multe exemplare fiind găsite moarte și efectiv congelate. Dacă zăpada căzută în Florida pentru prima dată după aproape 30 de ani i-a încântat pe americani, consecințele temperaturilor glaciare înregistrate în alte părți din Statele Unite și Canada ne șterg zâmbetul de pe buze, relatează vineri L'Express.

Rechini morți de frig și ...''congelați'' natural

Trei rechini au fost găsiți morți și înghețați săptămâna trecută pe plajele din peninsula Cape Cod, statul Massachusetts. Cele trei animale se aflau în zăpadă când au fost găsite.

După cum a relatat Quartz, rechinii ''ar fi murit din cauza unui atac de cord cauzat de șocul termic'', probabil, după ce au fost paralizați de frig, potrivit organizației de conservare a rechinilor albi din Oceanul Atlantic (Atlantic White Shark Conservancy).

Pe pagina sa de Facebook, asociația cere populației să rămână vigilentă și să semnaleze orice lucru ciudat pe plajele din peninsula Cape Cod.

Un elan acoperit de un strat de zăpadă cu grosimea de 1,8 metri, salvat de un grup de canadieni

Un elan care a rămas blocat în zăpadă, acoperit de un strat de omăt cu grosimea de 1,8 metri, a fost salvat pe insula Terranova de un grup de canadieni.

Pe 30 decembrie, în perioada în care un val de frig s-a abătut asupra Americii de Nord, opt canadieni au decis să facă o plimbare cu snowmobilul pe insula Terranova, în apropiere de localitatea Saint-Pierre-et-Miquelon.

În timpul plimbării, ei au văzut capul unui elan ieșind din zăpadă. Restul corpului acestuia era acoperit în totalitate de un strat gros de zăpadă. Potrivit unor imagini realizate cu camerele foto ale celor opt canadieni, elanul era incapabil să se miște.


Cascada Niagara înghețată

Un pic mai departe spre nord, în Canada, faimoasele cascade din Niagara au înghețat parțial săptămâna trecută. Spectacolul, care a atras mulți vizitatori, prezintă o catedrală de gheață, dar nu a împiedicat curgerea apei, așa cum sa întâmplat în 1848.

 

Sursa foto: (c) Aaron Lynett / AP


Potrivit Quartz, temperatura din Canada a coborât la un nivel mai mic decât cel de pe Marte (în timpul zilei), cu vârfuri de -42 ° C în Saskatoon, față de -28 ° C pe Planeta Roșie, la 27 decembrie. ''Este atât de frig încât polii electrici s-au defectat în provincia canadiană Noua Scoție, geamurile se sparg spontan, patinoarele au fost închise și faimoasa scufundare a urșilor polari din Toronto a fost amânată pentru prima dată în 13 ani'', scrie presa americană.


Pericolele sunt reale, au avertizat oficiali americani

Echipajele mobilizate pentru deszăpezire au muncit din greu vineri pentru a degaja drumurile în nordul Statelor Unite acoperite de zăpadă și gheață, după un viscol puternic, în condițiile în care s-a prognozat că temperaturile vor scădea și mai mult, la - 40 de grade Celsius, în unele zone după apusul Soarelui, în continuarea acestui episod de frig brutal care a ucis deja cel puțin 18 oameni, relatează Reuters.

"Pericolele sunt reale", au avertizat într-un mesaj pe Twitter oficialii din North Charleston, Carolina de Sud. "Porțiuni uriașe de gheață sunt peste tot în oraș. Rămâneți în case''. ''Orice porțiune de piele expusă poate îngheța în câteva minute''.

Serviciile meteorologice americane au emis avertismente de vreme rea pentru treisprezece state, în condițiile în furtuni de zăpadă și vânturi de mare viteză au lovit joi coasta de est în cadrul așa-numitului "ciclon-bombă". Zăpada a căzut peste palmierii din Florida, iar podurile înghețate au fost închise în statul Carolina de Sud. Totuși, nord-estul țării a fost cel dur lovit de furtună, serviciul meteorologic al Agenției federale americane pentru oceane și atmosferă (NOAA) avertizând că în regiunea New England vor exista condiții de viscol.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău