America Centrală | Uraganele Eta și Iota au lăsat în urmă în această lună peste 200 de morți și un număr nedeterminat de dispăruți

  • 27 Noiembrie 2020 10:26
America Centrală | Uraganele Eta și Iota au lăsat în urmă în această lună peste 200 de morți și un număr nedeterminat de dispăruți

Uraganele Eta și Iota au lăsat în urmă în această lună peste 200 de morți și un număr nedeterminat de dispăruți, precum și pagube de milioane de dolari în America Centrală, potrivit bilanțurilor oficiale, relatează joi AFP.

Eta și Iota s-au succedat la un interval de mai puțin de două săptămâni, urmând aceeași traiectorie și provocând inundații catastrofale, alunecări de teren și distrugeri în America Centrală și insulele columbiene din Caraibe.

 

Foto: (c) CRISTOBAL HERRERAULASHKEVICH/EPA

Eta a lovit zona de uscat la 3 noiembrie, când a ajuns pe coasta Nicaragua sub forma unui uragan de categoria a 4-a, a doua cea mai intensă pe scara Saffir-Simpson cu 5 trepte.

Uraganul Iota i-a urmat, la 16 noiembrie, lovind cu intensitate maximă și aducând ploi torențiale în regiunile deja îmbibate de apă.

Honduras a plătit cel mai mare preț - inundațiile și alunecările de teren au provocat 94 de morți și opt dispăruți, conform cifrelor oficiale. Locuitorii din valea orașului San Pedro Sula, al doilea ca mărime din țară și capitala industrială a acesteia, care a fost acoperit de ape, a anunțat că numeroase cadavre nu au putut fi ridicate și numărate.

 

Foto: (c) JOSE VALLE/EPA

Potrivit bilanțului protecției civile din Honduras, 3,9 milioane de persoane au fost afectate, dintre care 154.000 au fost nevoite să își părăsească cele 70.000 de case distruse total sau parțial. Aproape 300 de drumuri au fost avariate, 48 de poduri au fost distruse și alte 32 au fost avariate după ieșirea din matcă a râurilor.

Guatemala deplânge la rândul său moartea a 60 de persoane. În plus, o sută de locuitori au fost dați dispăruți după trecerea celor două cicloane, care au afectat 2,1 milioane de persoane. Bilanțul final al unei alunecări de teren care a înghițit zeci de case dintr-un sat indigen nu a fost încă stabilit și ar putea însuma peste o sută de morți.

 

Foto: (c) Government of Antioquia HANDOUT/EPA

În plus, 274.829 de persoane au fost evacuate, potrivit agenției guatemaleze de prevenire a dezastrelor Conred, care a raportat, de asemenea, că 211 drumuri și aproape 100 de poduri au fost avariate.

 

Foto: Erika Perez/EPA

La rândul său, Nicaragua a fost afectată de alunecări de teren și inundații care au provocat moartea a 21 de persoane. Peste trei milioane de locuitori au fost afectați de trecerea cicloanelor, care au cauzat pagube de 742 milioane de dolari, potrivit guvernului. Aproape 2.000 de kilometri de drumuri și 106 poduri au fost distruse sau avariate, la fel ca și multe școli, dispensare medicale și spitalul din Bilwi, oraș port la Marea Caraibilor care a fost lovit în plin de cele două uragane.

 


Foto: (c) Marcelino Rosario/EPA


În Panama, Eta și Iota au lăsat în urmă peste douăzeci de morți și zece dispăruți și au provocat pagube semnificative, în special în provincia Chiriqui și în regiunea indigenă Ngabe-Bugle (vest).

Și Costa Rica a fost afectată de trecerea Eta, care a provocat două decese în sud, lângă granița cu Panama. Ploile torențiale aduse de cele două cicloane au deteriorat, de asemenea, 264 de drumuri și 11 poduri, iar 29 de sate au fost izolate de lume, în timp ce 2.056 de persoane au fost evacuate, în principal pe coasta Pacificului și în sudul țării, conform protecției civile. Daunele provocate căilor rutiere au fost estimate la 15 milioane de dolari.

El Salvador, țara cea mai puțin afectată, a anunțat două decese.

Înainte de a lovi America Centrală, uraganele au devastat insulele columbiene San Andres, Providencia și Santa Catalina, provocând moartea a două persoane. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău