Amenzi de peste 32 de milioane de lei aplicate pentru încălcarea Legii anti-tutun

  • 28 Iunie 2022 18:28
Amenzi de peste 32 de milioane de lei aplicate pentru încălcarea Legii anti-tutun

De la intrarea în vigoare a Legii privind controlul tutunului, în anul 2016, oamenii legii au întocmit peste 26 de mii de contravenții și au fost aplicate amenzi în sumă de peste 32,3 milioane de lei. Datele au fost prezentate în cadrul unor audieri publice organizate de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie, transmite IPN.

Potrivit informației prezentate de Ministerul Sănătății, există bariere în implementarea legii, inclusiv interferența industriei tutunului, publicitatea produselor conexe, reglementarea ineficientă. Deși tot mai puțini tineri consumă țigarete tradiționale, pe fundalul publicității agresive crește consumul produselor de tip nou, cum ar fi iqos și alte produse conexe.

Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a precizat că, potrivit actualelor prevederi legale, saloanele iqos, secțiile de comerț cu produse din tutun și conexe în mall-uri nu pot fi supuse controlului. Și aceasta pentru că astfel de obiective nu sunt supuse notificării la direcțiile de comerț ale administrației publice locale. Totodată, obiectivele de comerț cu produse din tutun și conexe nu se supun autorizării sanitare de funcționare, fapt ce nu permite evidența și efectuarea controalelor cu privire la respectare legislației în domeniul controlului tutunului.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a subliniat faptul că în ultima perioadă cadrul normativ aferent a fost actualizat pentru a reduce accesul tinerilor la produsele de tutun și cele conexe. A fost modificată Legea privind controlul tutunului, fiind limitat accesul la produsele din tutun încălzit și țigările electronice. Totodată,  a fost modificat Codul contravențional în scopul prevenirii accesului minorilor la produsele din tutun și la produsele conexe. În prezent, deputații examinează o nouă inițiativă legislativă – privind obligativitatea aplicării timbrului de acciză direct pe pachet la cartușele și rezervele pentru țigarete electronice, preparatele destinate utilizării în cartușe și rezerve pentru țigarete electronice.

„În linii generale cadrul legal, mai ales după ultimele modificări,  corespunde standardelor și practicilor internaționale. Urmează să perfecționăm sistemul de control asupra aplicării legislației”, a conchis Dan Perciun.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău